Пређи на главни садржај

Punjena pečena pastrmka versus Babaroga

Za spremanje ovog jela koristio sam kalifornijske pastrmke sa privatnog uzgajališta porodice Marković iz sela Cerije, na pola puta između Raške i Kraljeva.
Riba je uzgajana na brzom i čistom planinskom potoku, tako da je savršenog kvaliteta, a u kombinaciji sa zemljanim ukusima koštunjavih plodova i osvežavajućom salatom ovo jelo čini kombinacijom savršenih ukusa.
Vino koje sam odabrao za ovo jelo je Babaroga berba 2013. vinarije Bjelica iz Novog Sada. Sortni sastav je Chardonnay koji je odležavao u drvetu ( 70 % mađarski hrast, 30 % američki hrast uz kombinaciju novih i straih barika ). Babaroga je jedno odlično vino koje prati savršena priča i etiketa koja je po meni jedna od najboljih na našoj vinskoj sceni. Savršen par sam pronašao u fino izbalansiranim limunskim kiselinama, voćnim aromama, punoći i sočnošću koju poseduje ovaj Chardonnay, koje su bile idealan pratilac uz pastrmku, nadev od koštunjavih plodova, inćuna i parmezana i konačno uz arome komorača i pomorandže iz salate. Perfect match u najavi.

Živeli !


            PUNJENA PEČENA PASTRMKA SA SALATOM OD KOMORAČA I                                                                                       POMORANDŽE





Za 4 osobe

Sastojci :

- 4 cele pastrmke, svaka teška oko 
  450 g, očišćena od utrobe i krljušti.
- 50 g lešnika
- 50 g badema
-40 g pinjola
- 8 fileta inćuna
- 3 čena belog luka
- 2 kašike kapra
-2 jajeta, ulupana
- 50 g izdrobljenih hlebnih štapića
  ( grissini )
- šaka sitno iseckanog peršuna
- 40 g sveže narendanog parmezana
- narendana kora 1 limuna
-so i sveže mleveni crni biber
- ekstra devičansko  maslinovo ulje,
  za podmazivanje i prelivanje.


Sastojci za salatu :

- 2 veća komorača
- 2 pomorandže
- 100 g crnih maslina ( bez koštica )
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- so i crni biber
- sušeni origano za posipanje, 1 kašikica.

Priprema pastrmke :

1. Prethodno zagrejte električnu rernu na 180 stepeni.

2. Isperite ribu i spolja i iznutra. Odložite je na stranu. Sipajte koštunjave plodove, inćune, beli luk i kapar u multipraktik 
    i sve zajedno sameljite. Istresite smesu u činiju i umutite je sa jajima, hlebnim štapićima, peršunom, parmezanom,
    korom limuna, solju i biberom dok ne dobijete gustinu nalik pašteti. Ako je nadev suviše vlažan, dodajte još
    izmrvljenih hlebnih štapića.

3. Napunite pastrmku ovim nadevom. Zavežite ribu na 3 mesta koncem ili rafijom. Stavite napunjenu pastrmku u 
    podmazanu vatrostalnu posudu i orosite odozgo sa malo ulja. Malo zasecite kožu ribe na par mesta između
    konca i pecite u rerni 15 do 20 minuta, dok riba ne bude sasvim gotova. Izvadite ribu, prelijte je sa još malo
    ulja i poslužite sa salatom.


Priprema salate :


1. Očistite komorač tako što ćete prvo odstraniti vrhove. Zatim sklonite donji i spoljašnje najčvršće "listove "
    ( u slučaju da je biljka mlada i jedra, onda samo nožem sklonite tanki spoljašnji deo ). Prerežite komorač
    na pola i odstranite koren. On je previše vlaknast i treba ga izbegavati. Položite  zatim biljku presečenom
    stranom na dole i naseckajte na tanke listove ili kockice.

2. Oljuštite pomorandžu i narežite na kocke.


3. U činiji za salatu  izmešajte komorač, pomorandže i  sitno iseckane masline. Posolite, malo pobiberite i

    prelijte maslinovim uljem. Izmešajte i pospite suvim origanom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...