Svakog 1. Maja supruga i ja
iskoristimo priliku da odemo iz grada u prirodu. Ove godine smo odlučili da
odputujemo do mojih roditelja koji žive u malom živopisnom mestu Ušće na
Ibru smeštenog na pola puta između Raške i Kraljeva.
Spakovali smo stvari za par
dana, naravno i par boca vina i rano ujutru krenuli na put, nakon četiri sata
vožnje bili smo u Ušću. Mesto se nalazi u šumovitoj oazi netaknute prirode, na
ušću dveju reka Studenice i Ibra.
Malo smo se odmorili i
odlučili da ne gubimo vreme, već da odemo na mali izlet sa mojim ocem Milenkom.
Moj otac inače strastveni ribolovac hteo je da nam pokaže prelepe slapove na
Kraljskoj reci koji su se nalazili na par kilometara od Ušća, a koje je on jako
dobro poznavao iz svojih ribolovačkih avantura.
Izlet je prošao odlično bilo
je preskaknja potoka, prelaska peko visećeg mosta, uživanje u slapovima
Kraljske reke, malo smo i pokisnuli ali baš zahvaljujući toj kiši uspeo sam da
u povratku kući sakupim dvadesetak puževa u obližnjem vinogradu.
Sutradan uz tradicionalni
roštilj, ja sam spremio punjene zapečene puževe na ne baš veliko oduševljenje
roditelja i moje supruge. Ali kada su probali ovaj delikates Francuske kuhinje
i još uz dva sjajna vina gazdinstva Cilić Fume Blanc 2013. iz Jagodine i Sevdah
kupažu Smedervke i Sauvignon blanc 2012. vinarije Aleksić iz Vranja promenili
su mišljenje.
Posebno moj otac, koji do
tada nije nikad probao puževe ali sada uz svaku čašu vina i slasne zalogaje
jednostavno se prepustio uživanju. Rekao mi je da su oba vina jako
osvežavajuća, voćna i sa prijatnim kiselinama bila idealana pratilac kremastom
sosu od maslaca, belog luka, vlašca i fantastičnom mekanom mesu puževa.Praznici su bili gotovi i mi
smo se vratii kući u Novi Sad ,
nekoliko dana kasnije otac me je nazvao da mu pošaljem recept, bio je u
ribolovu i sakupio je puževe. Odlučio je da ih sam priprema, naravno poslao sam
mu recept i bocu jednog lepog vina čisto da ugođaj bude potpun. Živeli !
PUNJENI ZAPEČENI PUŽEVI
SASTOJCI :
6-12 puževa po osobi
krupna so
vinsko sirće
2 kašike krupne morske soli
1-2 šargarepe
2 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
1 vezica zeleni za supu
1 litar belog vina
2 litra vode
20 gr maslaca
vezica svežeg peršuna
vezica vlašca
3 čena belog luka
so
biber
PRIPREMA :
1. Puževe
treba ostaviti u prozračnoj, najbolje mrežastoj vreći obešenoj na vetrovitom
mestu da bi se čistili. Odnosno treba da stoje par dana da bi im se organizam
očistio od trava koje su jeli, neka vrsta „posta“.
2. Nakon
„posta“ puževe staviti u veću količinu hladne vode i trljati četkom dok se sva
zemlja sa njih ne skine. Zatim ih oprati u više voda i skinuti nožem belu
mebranu koja se pojavila na kućici za vreme „posta. Staviti ih u veliki lonac i
naliti hladnom vodom da ogreznu. Dodati dve kašike krupne morske soli i jednu
čašu vinskog sirćeta i ostaviti da odstoje 2-3 sata, povremeno mešajući.
3. So
i sirće će izvući iz puževa svu njihovu sluz. Nakon 3 sata oprati ih ponovo u
nekoliko voda. Ovako očišćeni i pripremljeni puževi pojaviće se na svom ulazu
čisti i bez ikakvog traga sluzi. Vratiti ih u lonac naliti sa 1 litrom vina, 2
litre hladne vode, dodati dve kašike krupne soli, 2 krupno sečene šargarepe, 2
dve manje glavice crnog luka isečenog na pola, 2 čena belog luka u komadu, 1
vezicu zeleni za supu i kuvati na laganoj vatri oko 4 sata. Kuvane puževe
ocediti, povaditi iz kućica iglom za heklanje ona je najbolja za to zbog kukice
na vrhu, odmah odbaciti crni deo koji se nalazi na jednom kraju puža, meso
ostaviti sa strane. Kućice treba dobro oprati i na kraju ostaviti da se osuše
sa otvorima okrenutim na dole. Očistiti luk vlašac i beli luk, pa sitno
naseckati zajedno sa peršunom. Mešati maslac zagrejan na sobnu temperaturu da
postane nalik na krem i onda ga umešati sa smesom peršuna, vlašca, belog luka,
posoliti i pobiberiti. U svaku kućicu staviti po jedno meso od puža pa napuniti
pripremljenom smesom.
4. Rernu
zagrejati na 180 stepeni i zapeći puževe 10 minuta.
Коментари
Постави коментар