
Od tada je prošlo 110. godina, a put je i dalje u istom stanju u kakvom ga je Simče ostavio. Nikada nije upisan u mape, a nebrigom države meštani sela: Tepeči, Slatina, Železnica, Klunovići i Sence na ovom putu su zaboravljeni, pa je većina sela napuštena.


![]() |
Selo Slatina |

Pinot Noir vinarije Vinum sam koristio u spremanju rižota, ostatak vina i drugi Pinot Noir vinarije Temet iskoristio sam za uparivanje vina i hrane.
Oba vina su voćnog karaktera gde dominiraju ukusi jagoda koji prate blagu slatkoću kremaste strukture pirinča, intezivni ukusi suvih vrganja savršeno se uklapaju sa blagim kiselinama u vinu dok se visoki alkoholi utapaju u masnoćama maslaca i parmezana.

Na kraju, jedno je sigurno put Paligorića nikada neće biti završen i zbog toga napuštena sela neće nikada oživeti ali moramo gledati i drugu vedriju stranu ove priče. Ta dugogodišnja izolovanost je sačuvala prirodu od uništenja i zagađenja, oni ljudi koji su to prepoznali ostaće da uživaju u tom netaknutom raju na Zemlji i da ubiraju plodove koje nam ona nesebično daje.
Živeli!
Rižoto sa suvim vrganjima
za dve
osobe
SASTOJCI
:
- 200 gr
arborio pirinča
- 20 gr
suvih vrganja
- 1
srednja glavica crnog luka
- 2 čena
belog luka
- 1l
bujona od povrća
- 100 ml
crvenog vina pinot noir
- 20 gr
maslaca
- 50 gr
narendanog parmezana (Grana Padano)
-
maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema
:
Suve
vrganje preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoje 20 min , ocediti ih i
narezati na trakice, vodu u kojoj su bili vrganji sačuvati za kasnije. Na
zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni i beli luk, posoliti i
pržiti oko 5 min, dodati vrganje, povremeno mešati, pržiti oko 2 min, a zatim
vrganje preliti vinom pinot noir. Ostaviti da se krčka dok vino ne ispari na
pola, dodati na vrganje pirinač( pirinač nemojte prati da bi se
zadržala kremasta struktura rižota) i zaliti sve sa jednom kutlačom vode
u kojoj su bili vrganji, povremeno mešati dok pirinač ne upije vodu.
Nastaviti
kuvanje pirinča na laganoj vatri uz stalno mešanje i povremeno dolivanje vrućeg
bujona od povrća narednih 20 minuta. Pred sam kraj dodati maslac,
narendani parmezan, biber, poklopiti rižoto i ostaviti da odstoji par minuta
pre posluživanja. Rižoto posuti sa listićima parmezana.
Коментари
Постави коментар