Пређи на главни садржај

Soba testenina sa lososom poširanom u zelenom čaju versus Matalj Šardone

Da smo naručili ovo jelo u Japanu perfect match bio bio sake ja sam ipak odlučio da to malo  promenimo i savršen par potražimo u nekom našem vinu.
Vino koje sam odabrao da prati ovo jelo japanske kuhinje je Terasa 2012. od sorte grožđa Chardonnay 100 %, vinarije Matalj iz Negotina, Srbija.
Kombinacija različitih ukusa i začina koji dominiraju u ovom jelu učinili su moj izbor Terase sasvim opravdanim jer je vino  bilo savršen pratilac.
Izrazito voćnog karaktera, slatkasto i sa začinskim notama pratilo je slatkoću sosa i soba testeninu.  Vibrantne kiseline i visoki alkoholi idealno upareni sa poširanim lososom i kiselinama koje su dolazile od limete, a opet sa druge strane meka završnica u kojem je vino bilo mineralno i sa ukusima vanile činila je  odličan spoj  sa pečenim cvetovima brokolija i poširanim lososom.

                     Soba testenina sa lososom poširanom u zelenom čaju



 za dve osobe


Sastojci :

-300 g svežeg fileta lososa
-3 kašike susamovog ulja
-2 kašike tahinija
-2 kašike meda
-rendana kora od 1 limete
-sok od 1 limete
-3 kašike soja sosa
-Svež đumbir dužine 5 cm oljušten i izrendan
-1 brokoli
-2 kašike maslinovog ulja
-1 čen belog luka, sitno iscekan
-krupna morska so
-biber
-2 kesice zelenog čaja
-50 ml Mirina ( slatko vino od pirinča )
-200 g Soba noodles ( japanska testenina od heljde )
-2 mlada luka, sitno seckana
-1 vezica svežeg korijandera, sitno seckana
-1 kašikica susama 

Priprema :

1. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
2. Pomešati zajedno u maloj posudi: susamovo ulje, med, tahini, sok od limete, koru od limete i đumbir, mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije fini sos.
3. Od stabla brokolija odvojiti cvetove, ubaciti ih u dublju posudu, dodati maslinovo ulje i so. Dobro promešati i prebaciti cvetove brokolija u pleh na koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Ubaciti u rernu i peći 15 minuta.
4. U tiganj sipati 250 ml vode, pustiti da voda proključa, smanjiti temperaturu, dodati kesice čaja i biber, nakon 3 minuta izvaditi kesice čaja i dodati Mirin.
5. U tiganj dodati filet lososa tako da koža bude okrenuta ka dnu tiganja, poklopiti tiganj i poširati 8 minuta.
6. Prebaciti poširani losos na tanjir, odvojiti kožu, iseći ga na manje komade i čuvati na toplom mestu do početka serviranja.
7. Skuvati soba testeninu u puno slane ključale vode, vreme kuvanja videti na pakovanju. Procediti testeninu i prebaciti je u duboku posudu.
8. Pečene cvetove brokolija dodati testenini, ubaciti mladi luk i sos, dobro promešati.
9. U tanjir za serviranje prebaciti testeninu, na vrh staviti komade lososa, posuti sitno seckanim korijanderom i susamom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...