Пређи на главни садржај

Trijumf Barrique versus sporo pečeni svinjski stomak

U poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu je otvoreno na desetine lokala u kojima možete da uživate u izvrsnim vinima  uparenim sa ukusnim jelima i dobrom muzikom. Sva ta mesta treba obavezno posetiti kada dođete u Novi Sad ali ja ipak moram da izdvojim jedno. Drugari Pera i Strahinja obojica pasionirani ljubitelji vina, hrane i iznad svega kvalitetne  muzike odlučili su da otvore lokal, koji će objediniti  njihove pasije na jednom mestu. Pre svega oni su otvorili ovaj klub za svoju dušu,  prijatelje i naravno za sve one ljude dobre volje, koji su uvek dobrodošli.  Kada krenete na Spens, za one koji nisu iz Novog Sada u pitanju je Sportsko poslovni centar Vojvodine, prođete pored suda, pa kroz auto tunel, tu odmah sa desne strane, naići ćete na Babylon wine food and music klub, mesto hodočašća svakog iskrenog vinoljubca, fudija i rokera u duši.
Babylon poseduje zaista fenomenalnu vinsku kartu domaćih vina, takođe i stranih, ljubazno osoblje će vam ponuditi raznovrsna jela kreativnog šefa kuhinje, za koja ćete bez problema naći savršen vinski par. Na kraju kao šlag na tortu tu su večernje rock 'n' roll  svirke za sve one koji posle dobrog obeda i par čaša vina žele da se opuste i uživaju u  izvođenju vrsnih muzičara.
Ja u Babylon volim da dođem četvrtkom, najčešće  u popodnevnim časovima, zato što su tada tu Pera i Strahinja, imaju najmanje obaveza i onda na miru možemo da poričamo o novim vinima, hrani, a kasnije naravno i da zajedo uživamo u svirci benda.
 Tako je bilo i ovog četvrtka ali sam ja odlučio da iznenadim drugare tako što sam planirao da im predstavim jedno novo jelo i vino koje bi se odlično slagalo uz njega, a koje je se inače nalazilo na njihovoj vinskoj karti.
Bio sam u Babylonu nešto pre 17h, Pera i Starhinja su sedeli za jednim od stolova, odmah sam im rekao šta sam naumio, bili su oduševljeni mojom idejom, ostalo mi je samo da krenem sa spremanjem jela. Bio je to sporo pečeni svinjski stomak po receptu Gordona Remzija, svinjski stomak sam  doneo ja, a što se tiče ostalih sastojaka sve sam ih našao u dobro opremljenoj kuhinji Babylona. Poznavajući Starhinju i njegovu veliku ljubav prema začinima, bez problema sam našao komorač, zvezdasti anis i kardamom, koji su mi bili potrebni za spremanje ovog jela.
Svinjski stomak sam ubacio u rernu da se peče dva sata, a za to vreme mi smo otvorili bocu Trijumf barrique berba 2012. vinarije Aleksandrović,  bio je to ukusni šardone sa oplenačkog vinogorja. Sva trojica smo dobro poznavali ovo vino i njegov potencijal, tako da smo s nestrpljenjem čekali da jelo bude gotovo, jer smo znali da će to biti jedan savršen spoj.
Nakon dva sata jelo je bilo gotovo, na našim tanjrima je bio savršeno pečen svinjski stomak. Odozgo hrskava kožica sa semenkama komorača, mekano meso i salo koje se topilo u ustima. Tanko rezan tradicionalni danski  hleb pikatnog ukusa, natopljen u prelivu u kojem se pekao stomak uz dodatak dižon senfa sa celim zrnima slačice, bio je to praznik za sva čula. Moram da napomenem da se ovaj hleb zove Delikat, proizvode ga moji prijatelji iz Sveta hleba, i njihove proizvode možete naći na ovoj adresi ( https://www.facebook.com/svethleba/info/?tab=page_info). Delikat se pravi  od sedmodnevnog ražanog startera ili ti sourdough startera. Njegova priprema iziskuje malo veći trud, baš zbog toga što starter ili domaći kvasac iziskuje vreme. Nakon dobijanja željenog startera ručno se melje raž i dodaje domaće pivo bez konzervansa, onda raste 10ak sati i nakon pečenja dobija se gust i konzistentan hleb koji "leži" minimum 24 sata pre prve konzumacije. 
Trijumf barrique sa svojom zagasito-zlatnom bojom imao je narandžasti odsaja u čaši, na nosu suve kajsije, smokve i kruške. U ustima Peri je ovo vino bilo bogato, kremasto i sočnih kiselina koje su po njemu bile idalan partilac masnoća u ovom jelu. Strahinja je hvalio raskošne voćne tonove i dugu završnicu koja je savršeno pratila začinske tonove u mesu i  pikantnost danskog hleba. Posebno je pohvalio lepo uklopljene visoke alkohole koji su smirivali masnoće u prelivu.
Dok smo razgovarali o ovom savršenom paru vina i hrane, nisam ni prometio kako je vreme brzo proletelo, muzičari su bili na bini, Pro Rock Angels The Rolling Stones tribute band je krenuo sa svirkom. Otvorili smo još jednu bocu Trijumfa, nazdravili, a ja dobih čvrsto obećanje da će ovo jelo Gordona Remzija i ovaj savršen hleb ubudiće biti u redovnoj ponudi Babylona.
Živeli!


                                            SPORO PEČENI SVINJSKI STOMAK



za 4 osobe


Sastojci:

- 1kg svinjskog stomaka

- krupna morska so i crni biber

- 1 glavica kormorača, narezana na rebra

- 4 lovorova lista

- 3 čena belog luka, oljuštena i zgnječena  bočnom stranom noža

- 1 kašika kardamom semenki u mahuni, zgnječenih bočnom stranom noža

- 4 zvezdasta anisa

- 1 kašika semenki komorača

- maslinovo ulje

- 325 ml belog vina

- 500-'750 ml pilećeg bujona ( u zavisnosti koliki  pleh za pečenje
koristite)

- 1 kašika dižon senfa sa celim zrnima slačice



Priprema:



1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.



2. Oštrim nožem dijagonalno narežite kožu svinjskog stomaka, između svakog reza treba da bude 1,5 cm. Zatim zarotirajte za 90 stepeni svinjski stomak i ponovo narežite dijagonalno sa istim razmakom od 1,5 cm, tako da ćete dobiti isečene površine u obliku dijamanta. U zareze na koži dobro utrljate šaku krupne morske soli i kašiku mlevenog bibera, takođe i sve ostale delove svinjskog stomaka  dobro posoliti i pobiberiti.


3. U dubljem plehu za pečenje, sipajte 3 kašike maslinovog ulja, prebacite na vatru i u zagrejano ulje dodajte seckani komorač, beli luk, kardamom semenke, zvezdasti anis, lovorov list i pola od ukupne količine semenki komorača. Sve sastojke pecite oko 2 minuta uz povremeno mešanje dok ne puste mirise. Zatim dodajte svinjski stomak sa kožom na dole i sve pecite još 5 minuta,  dok lepo ne porumeni, okrenite meso da sad koža bude na gore. Ponovo dobro posolite i pospite ostatkom semenki komorača. Sipajte vino sa strane i pazite da ne pokvasite kožu svinjskog stomaka, kuvajte dok alkohol ne ispari, zatim sipajte pileći bujon vodeći računa da tečnost u posudi za pečenje dođe do nivoa kože i pustiti da sve ponovo proključa.


4.  Prebacite pleh za pečenje u rernu i sve pecite 2.5 sata.


5.  Meso izvadite sa strane  i ostavite na zagrejanom tanjiru da se odmori. Isecite tanke kriške hleba i prevucite ih preko tečnosti koja je ostala nakon pečenja, da se lepo natope. Ponovo prebacite pleh za pečenje na vatru, dodajte kašiku dižon senfa i sve dinstajte par minuta dok se tečnost ne zgusne. Izvadite zvezdasti anis, listove lovora i mahune kardamom semenki i sos servirajte uz komade mesa pečenog svinjskog stomaka i natopljenog hleba.










Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...