
![]() |
Rade i Andrija alias Brica |
Na svu sreću nije sve tako crno,
postoji jedan bastion sa parolom "No pasaran", tu negde na sredini
ulice, gde Laze Telečkog preseca Mite Ružića, baš tu ćete naći mesto koje pruža
otpor lošim stvarima. U epicentru navale kiča i šunda, na prvim barikadama
stoje ljudi čija srca kucaju jako, najače ritmom pravog pravcijatog
undergrounda Novog Sada. To su momci i cure okupljeni oko projekta
PUBeraj & Berberaj. Pub i frizerski salon, dva lokala u jednom, koja
dele samo jedna staklena vrata, kuća dobre muzike, lepih frizura, brada i cuge.
Vlasnik je Andrija alias Brica, generator ideja i pobunjenik. Čovek koji preko
dana šiša i sređuje brade u Berberaju. i to sve uz odlične zvuke trip-hopa,
repa i drum and bass. A tokom večeri svoje radno mesto ustupa bendovima,
pod njegovog salona se pretvara u binu sa sve muzičkim instrumentima. Primetio
sam ta crno bela polja na podu Berberaja, koja su me podsetila na spot za pesmu
" Crno bijeli svet" Prljavog kazališta. Po takvim istim poljima je
Davorin Bogović igrao pre tačno trideset i pet godina i širio neverovatnu
energiju. Tako i sada kroz vrata Barberaja neki novi klinci, a bogami i
starija ekipa prže hard core, punk, rock i jazz svirke u pravcu PUBeraja,
pa dalje niz ulicu Laze Telečkog, na čitav grad, šireći tako taj duh pobune i
pozitivni vajb.
Pogađate da je ovo mesto gde se i ja
šišam, uz čašu dobrog burbona, jer vino tek treba da bude u ponudi, dok čekam
svoj red, znam da Brici pričam o vinima i hrani i o mojoj potrazi za njihovim
savršenim parom.
Slušajući me tako u poslednjih par
godina koliko se već šišam kod njega, odlučio je da mu ja nešto tako napravim.
Ali pod uslovom da savršen par vina i hrane probamo tu kod njega, naravno da
sam prihvatio. Pošto PUBeraj nije imao kuhinju jelo sam pripremio kući, odabrao
sam lepu ukusnu kremastu čorbicu od tikvica i pinjola sa dodatkom rendanog
parmezana.
Ovu čorbica je bila jednostavna za spremanje,
a obična ringla u PUBeraju je bila dovoljna da se zagreje i posluži, nekako mi
je ovo jelo skroz išlo uz ovu priču. Kod izbora vina vodio sam se
Bricinom željom da to bude roze, bio je to Homo Zero 2013. gazdinstva
Cilić iz Lozovika pored Jagodine, čist merlo i to sve sa jedne parcele. Ideja
vinarije je bila da proizvede dobar, suvi roze za aperitiv ali sa snagom da isprati
različite delove obeda.
Dogovorili smo se da me prvo ošiša,
i sredi bradu, taman da prekratimo vreme dok se vino lepo ohladi. Nakon pola
sata bio sam gotov, seli smo za sto u PUBeraju, poslužio sam čorbicu uz
tanko sečeno parče hleba. Sipao sam nam rashlađeni roze intezivno crvene
boje u čaše, širio se dopadljivi voćkasti miris umerenog inteziteta. U ustima
osvežavajuće, Brica je rekao da mu je ovo dopadljivo i lagano vino, sa voćnim
ukusima jagoda, prijatne slasti i dobrih kiselina bilo savršen pratilac slasti
tikvica, blagih kiselina od paradajza, orašastog ukusa pinjola i slanoće
rendanog parmezana.


Živeli!
za 4 osobe
Sastojci:
- 500 g tikvica
-30 ml maslinovog ulja
- 1 veliki crni luk
- 2 velika paradajza
- 2 čena belog luka
- 50 g pinjola
- 800 ml bujona od povrća
- biber
- vezica svežeg peršuna
- suvi origano
- suvi bosiljak
- 2 velike kašike hlebnih
mrvica
- 2 kašike narendanog parmezana
Priprema:
1.
U dubljoj šerpi pržite na maslinovom
ulju sitno seckani crni luk
dok ne postane zlatno žut. Dodajte
paradajz narazan na kockice
koji ste prethodno oljuštili i
dinstajte još oko 10 minuta stalno
mešajući. Dodajte sitno seckani beli
luk, pinjole i biber i dinstajte
još oko 5 minuta.
2.
Ubacite tikvice narezane na kockice
i kuvajte još oko 10 minuta.
U šerpu ulijte otprilike oko 800 ml
bujona od povrća pa dodajte
peršun, origano i bosiljak. Supu
kuvajte oko 15 minuta.
3.
Čorbu zgusnite dodavanjem hlebnih
mrvica i na kraju dodajte
narendani parmezan.
Коментари
Постави коментар