Chefs’ Stage je kongres na kojem će se polemizirati o
kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u
svijetu gastronomije ali i uživati u dobroj hrani, domaćim namirnicama i
ugodnoj atmosferi.
Ideja o organizaciji kongresa rodila se prije gotovo
tri godine kada je chef i vlasnik šibenskog restorana Pelegrini Rudolf Štefan
govorio Luciji Bilandžić i Hrvoju Petriću o potrebi ovakvog događaja u svrhu
promicanja gastronomije, poticanja dijaloga na temu gastronomskog nasljeđa, definiranja
vizije kamo želimo ići, ali i problema koji prate ugostiteljsku scenu u našoj
regiji ali najvažnije - o stvaranju platforme koja će služiti za razmjenu
iskustava, druženje i edukaciju.
Rudolf Štefan |
Nevjerojatno je da ova regija kojoj turizam i
ugostiteljstvo imaju veliki značaj u BDP-u te uz obilje prirodnih ljepota i
kvalitetnih namirnica, ne uspijeva doprijeti do turista orijentiranih prema
gastronomiji niti zainteresirati goste više platežne moći koji putuju radi
uživanja u bogatoj i visokoj gastronomskoj ponudi. Fantastičan uspjeh Ane Roš
dokaz je da je to moguće ali nju bi trebali pratiti i ostali kuhari i restorani
te iskoristiti pozornost svjetske javnosti.
U Hrvatskoj je tako Rudolf Štefan već dvije godine za
redom proglašen najboljim chefom u Hrvatskoj a njegov restoran Pelegrini tri
godine zaredom najboljim restoranom Hrvatske. Njegova je želja potaknuti i
ostale restoratere da ulažu više u edukaciju svojeg osoblja, da prate svjetske
trendove no uvijek ostanu fokusirani na lokalitet na kojem se nalaze i namirnice
koje ih okružuju, da što bliže surađuju sa malim proizvođačima te da pokažu
svijetu kako se ova regija ima čime ponositi.
Istina je da su naši ugostitelji opterećeni brojnim
porezima, a javlja se i problem kontinuirane opskrbe kvalitetnim namirnicama od
domaćih malih proizvođača, svjedočimo manjku educiranog osoblja. Bez obzira na
sve teškoće čini mi se da nedostaje jasna vizija u kojem smjeru se trebamo
razvijati te kako i zašto ulagati u kvalitetu svoje usluge. Ovo su tek
neki od razloga zašto smo odlučili organizirati ovako zahtjevan i ambiciozan
projekt.
U goste smo pozvali eminentna imena sa
svjetske gastronomske scene.
Od New Yorka do Kine, Rusije, Turske, Italije,
Austrije, Njemačke, Portugala, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske,
Španjolske, Slovenije te nama svakako važnih kolega iz Srbije.
Anu Roš smo prvu pitali želi li sudjelovati i daje li
nam potporu što je oduševljeno prihvatila te smo ponosni da je postala naš prvi
ambasador kongresa.
Andrej Simić |
Stefan Barca |
Andreja Simića i Stefana Barcu iz Srbije
zapazili smo na San Pellegrino Young chef takmičenjima gdje su pokazali izniman
talent i kreativnost. Andrej sada vodi Bistro Grad Hometown Food a Stefan
Rustic Gastro Pub, oba u Beogradu. Drago nam je da su prihvatili naš poziv. Na
kongresu će zajedno sa popularnim ruskim chefom Anatolyjem
Kazakovim iz restorana Selfie (88. na World’s 50 Best) održati
masterclass o pastrvama i jeguljama na predivnoj lokaciji Nacionalnog parka
Krka te sudjelovati na gala večerama i društvu vrhunskih chefova.
Chef Luka Košir iz slovenske Brunarice
Grič sudjelovat će na gala večeri ali i na masterclassu o patkama sa svojim
kolegom Peterom Blombergssonom.
Antonio Begonja bio je dugogodišnji General
Manager restorana Per Se u New Yorku (3* Michelin) i aktivno se uključio u
projekt od samog početka.
Svoj dolazak potvrdio je i Miroslav
Uskoković - pastry chef legendarnog The Gramercy Tavern (1* Michelin),
koji je svojedobno bio uvršten u Top 10 Pastry chef in America for 2015 po
izboru Dessert Professional magazinea, inače rođen i odrastao u Vrbasu.
Iz NY također dolazi zvijezda zdrave
bistronomije Julia Jaksic, chefica koja trenutno uspješno
istovremeno vodi bistroe u NYC, Miamiju i Singapuru.
Iznimna nam je čast hrvatsku publiku upoznati i sa
chefom Sebastianom Frankom iz berlinskog restorana Horvath (2*
Michelin) koji je prije nekoliko dana proglašen najboljim europskim chefom za
2018. na Madrid Fusiónu. Manifest nove njemačke kuhinje kojeg je Frank nedavno
objavio s kolegama vrlo je sličan našem manifestu i biti će zanimljivo slušati
ga u Šibeniku.
Tu je i odlični turski chef Maksut Askar iz
istanbulskog restorana Neolokal, mnogima poznat iz kulinarskih emisija na 24
Kitchen ili iz dokumentarnog filma The Turkish Way u kojem uz braću Roca iz El
Celler de Can Roca obilazi i promovira izvrsnost turskih namirnica.
U programu sudjeluje niz mladih i iznimno talentiranih
chefova poput kreativnog Olivera Pirasa iz talijanskog
restorana AGA (1* Michelin), portugalac Pedro Pena Bastos, iz
švicarskih Alpa Sven Wassmer iz restorana 7132 Silver (2**
Michelin), zatim Giulio Terrinoni iz restorana Per Me (1*
Michelin) u Rimu, braća Christian i Manuel Costardi (1*
Michelin), te chefovi iz Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Španjolske,
Kine.
Ponosni smo da nam dolazi legenda londonske fine
dining scene – dugogodišnji GM i maître d’ restorana Le Gavroche - Silvano
Giraldin. Tu je i Enrico Vignoli iz Osterie Francescane
(3*** Michelin), jedan od pokretača odličnog Postrivoro projekta koji će se
isto predstaviti na kongresu.
Iznimno je važno da se za ovaj projekt
čuje van granica naše regije pa smo puno truda uložili kako bismo na kongres
doveli i vodeće novinare koji pokrivaju područja gastronomije i putovanja.
Ovo je samo dio zvučnih imena iz svijeta gastronomije
svojim će sudjelovanjem pozicionirati Chefs’ Stage u regionalnog lidera koji
kreira gastronomske trendove. Naravno, u projekt su aktivno uključeni i
brojni hrvatski chefovi, sommelieri, voditelji restorana, hotelijeri, novinari,
te svi oni koji čine ugostiteljsku scenu.
Program je objavljen na našoj web stranici http://chefsstage.com/ early bird karte su još uvijek u
prodaji. Kongres će se održavati na nekoliko atraktivnih lokacija. U prostorima
Hotela Amadria Park u novom Konvencijskom centru Šibenik održavati će se panel
diskusije te mali market s namirnicama nalih proizvođača. Masterclassovi se
održavaju na više lokacija Nacionalnog parka Krka, po lokalnim otočićima,
šibenskim tvrđavama a gala večere na boutique cruiseru, tvrđavi Barone,
restoranu Pelegrini te u vinariji Bibich u Skradinu.
Dva dana prije kongresa organiziramo i “Talent &
press trip” za internacionalne chefove i novinare kako bi ih bolje upoznali s
prirodnim ljepotama, namirnicama i gastronomskim nasljeđem ove regije.
Karte možete kupiti na https://www.entrio.hr/event/chefs-stage-4852
Svi ste dobrodošli!
Коментари
Постави коментар