

U ustima vino je voćno
dominiraju ukusi sveže maline i višnje koji se stapaju sa ukusnom teletinom kuvanom u
vinu prokupac i filom od suvih šljiva. Prijatne kiseline i fino balansirani
alkoholi stapali su se sa masnoćama pančete.
Vino je duge završnice somotnih tanina. Ukusna teletina koja prati ovaj
spektakularni prokupac, i to na dan kad
se slavi ova poznata srpska autohtona sorta što se mene tiče ja sam pronašao
svoj sveti gral. Živeli!
ROLOVANA
TELETINA SA PANČETOM I SUVIM ŠLJIVAMA
Za 4
osobe
Sastojci
:
- 1 Kg teletine
- 1
glavica sitno seckanog crnog luka
- 100 g
pančete isečene na kockice
- 2
kašike sitno seckanog peršuna
- 4 suve
šljive sitno seckane
- 300 ml
goveđe supe
- 200 ml
vina Prokupac Sveti Gral
- 1
grančica svežeg ruzmarina
- so
-
biber
-
maslinovo ulje
Priprema
:
1.
Rernu
zagrejati na 150 stepeni.
2.
Na malo
maslinovog ulja kratko propržiti luk, peršun i pančetu, posoliti i pobiberiti i
ostaviti sa strane da se prohladi
3.
Teletinu
dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Prethodno
pripremljenu smesu od sitno seckanih suvih šljiva dinstanog luka, peršuna i
pančete ravnomerno rasporediti po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati
i uvezati kanapom.
4.
U dobro
zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja, dodati grančicu ruzmarina pa
zatim i rolovanu teletinu, koju treba kratko propržiti sa svih strana dok
meso ne porumeni.
5.
Prebaciti
rolovanu teletinu u dublju posudu, naliti polovinom vina i goveđe supe,
poklopiti i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče 1.5 sat, uz
povremeno okretanje mesa i dolivanjem ostatka vina i goveđe supe.
6.
Kada je
meso pečeno, izaditi ga iz rerne i ostaviti da se ohladi. Prohlađeno rezati ga
na šnite i služiti uz kuvano sočivo.
KUVANO
SOČIVO
Sastojci
:
- 250 g
sočiva
- 1
šargarepa
- 1
koren peršuna
- 1
manji komad korena celera
- par
listova svežeg bosiljka
- 400 ml
pelata
- 500 ml
supe od povrća
Priprema
:
1.
Sočivo oprati u nekoliko voda,
naliti ga vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ocediti ga i dodati vodu da
ogrezne, pustiti da proključa, poklopiti i ostaviti da se kuva na
umerenoj vatri 30 minuta. Kada je sočivo kuvano, ocediti vodu i ostaviti sa
strane.
2.
Šargarepu,
celer i peršun sitno iseckati, dodati kuvano sočivo i supu od povrća, sve
kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Zatim dodati pelat u komadima i
listove bosiljka i sve kuvati dok tečnost potpuno ne ispari. Na kraju posoliti
i pobiberiti.
Коментари
Постави коментар