Danas
14.oktobra 2018.godine kada se obeležava
Međunarodni dan prokupca, odlučio sam da uparivanje vina i hrane posvetim prokupcu. I to
ne bilo kojem već onom koji proizvodi
vinski čarobnjak Kosta Botunjac iz sela Donje Zleginje u Župi. Pre nekoliko meseci
bio sam u poseti podrumu Botunjac gde sam uživao u izvarednim vinima i
gostoprimstvu dragog mi Koste.
Probali smo zaboravljenu sortu Jagoda, koja
svojim mirisom i svežinom obraduje sva
vaša čula, nadaleko poznati Botunjčevi pinoi, ukusni i očaravajući
prosto vas teraju da od domaćina tražite da vam naspe još ovog čarobnog
nektara. Da bi na kraju došlo njegovo veličanstvo Prokupac imena Sveti Gral. Za perfect match odabrao sam rolovanu teletinu
sa pančetom i suvim šljivama uz fino sočivo. Vino je lepe rubin crvene boje,
bistro i viskozno. Na nosu dominiraju mirisi maline i šljive, koji prate suve šljive u teletini. Tercijalne arome divlje majčine
dušice, ljubičice i ruzmarina koji se slažu sa mirisima svežeg ruzmarina u kome
se teletina kratko pekla, te tragovi plemenitog hrasta.
U ustima vino je voćno
dominiraju ukusi sveže maline i višnje koji se stapaju sa ukusnom teletinom kuvanom u
vinu prokupac i filom od suvih šljiva. Prijatne kiseline i fino balansirani
alkoholi stapali su se sa masnoćama pančete.
Vino je duge završnice somotnih tanina. Ukusna teletina koja prati ovaj
spektakularni prokupac, i to na dan kad
se slavi ova poznata srpska autohtona sorta što se mene tiče ja sam pronašao
svoj sveti gral. Živeli!
ROLOVANA
TELETINA SA PANČETOM I SUVIM ŠLJIVAMA
Za 4
osobe
Sastojci
:
- 1 Kg teletine
- 1
glavica sitno seckanog crnog luka
- 100 g
pančete isečene na kockice
- 2
kašike sitno seckanog peršuna
- 4 suve
šljive sitno seckane
- 300 ml
goveđe supe
- 200 ml
vina Prokupac Sveti Gral
- 1
grančica svežeg ruzmarina
- so
-
biber
-
maslinovo ulje
Priprema
:
1.
Rernu
zagrejati na 150 stepeni.
2.
Na malo
maslinovog ulja kratko propržiti luk, peršun i pančetu, posoliti i pobiberiti i
ostaviti sa strane da se prohladi
3.
Teletinu
dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Prethodno
pripremljenu smesu od sitno seckanih suvih šljiva dinstanog luka, peršuna i
pančete ravnomerno rasporediti po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati
i uvezati kanapom.
4.
U dobro
zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja, dodati grančicu ruzmarina pa
zatim i rolovanu teletinu, koju treba kratko propržiti sa svih strana dok
meso ne porumeni.
5.
Prebaciti
rolovanu teletinu u dublju posudu, naliti polovinom vina i goveđe supe,
poklopiti i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče 1.5 sat, uz
povremeno okretanje mesa i dolivanjem ostatka vina i goveđe supe.
6.
Kada je
meso pečeno, izaditi ga iz rerne i ostaviti da se ohladi. Prohlađeno rezati ga
na šnite i služiti uz kuvano sočivo.
KUVANO
SOČIVO
Sastojci
:
- 250 g
sočiva
- 1
šargarepa
- 1
koren peršuna
- 1
manji komad korena celera
- par
listova svežeg bosiljka
- 400 ml
pelata
- 500 ml
supe od povrća
Priprema
:
1.
Sočivo oprati u nekoliko voda,
naliti ga vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ocediti ga i dodati vodu da
ogrezne, pustiti da proključa, poklopiti i ostaviti da se kuva na
umerenoj vatri 30 minuta. Kada je sočivo kuvano, ocediti vodu i ostaviti sa
strane.
2.
Šargarepu,
celer i peršun sitno iseckati, dodati kuvano sočivo i supu od povrća, sve
kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Zatim dodati pelat u komadima i
listove bosiljka i sve kuvati dok tečnost potpuno ne ispari. Na kraju posoliti
i pobiberiti.
Коментари
Постави коментар