U poslednjih nekoliko godina u Novom
Sadu je otvoreno na desetine lokala u kojima možete da uživate u izvrsnim
vinima uparenim sa ukusnim jelima i dobrom muzikom. Sva ta mesta treba
obavezno posetiti kada dođete u Novi Sad ali ja ipak moram da izdvojim jedno.
Drugari Pera i Strahinja obojica pasionirani ljubitelji vina, hrane i iznad
svega kvalitetne muzike odlučili su da otvore lokal, koji će objediniti
njihove pasije na jednom mestu. Pre svega oni su otvorili ovaj klub za
svoju dušu, prijatelje i naravno za sve one ljude dobre volje, koji su
uvek dobrodošli. Kada krenete na Spens, za one koji nisu iz Novog
Sada u pitanju je Sportsko poslovni centar Vojvodine, prođete pored
suda, pa kroz auto tunel, tu odmah sa desne strane, naići ćete na Babylon wine food
and music klub, mesto hodočašća svakog iskrenog vinoljubca, fudija i rokera u
duši.
Babylon poseduje zaista fenomenalnu
vinsku kartu domaćih vina, takođe i stranih, ljubazno osoblje će vam ponuditi
raznovrsna jela kreativnog šefa kuhinje, za koja ćete bez problema naći savršen
vinski par. Na kraju kao šlag na tortu tu su večernje rock 'n' roll
svirke za sve one koji posle dobrog obeda i par čaša vina žele da se
opuste i uživaju u izvođenju vrsnih muzičara.
Ja u Babylon volim da dođem
četvrtkom, najčešće u popodnevnim časovima, zato što su tada tu Pera i
Strahinja, imaju najmanje obaveza i onda na miru možemo da poričamo o novim
vinima, hrani, a kasnije naravno i da zajedo uživamo u svirci benda.
Tako je bilo i ovog četvrtka
ali sam ja odlučio da iznenadim drugare tako što sam planirao da im predstavim
jedno novo jelo i vino koje bi se odlično slagalo uz njega, a koje je se inače
nalazilo na njihovoj vinskoj karti.
Bio sam u Babylonu nešto pre 17h,
Pera i Starhinja su sedeli za jednim od stolova, odmah sam im rekao šta sam
naumio, bili su oduševljeni mojom idejom, ostalo mi je samo da krenem sa
spremanjem jela. Bio je to sporo pečeni svinjski stomak po receptu Gordona
Remzija, svinjski stomak sam doneo ja, a što se tiče ostalih sastojaka
sve sam ih našao u dobro opremljenoj kuhinji Babylona. Poznavajući Starhinju i
njegovu veliku ljubav prema začinima, bez problema sam našao komorač, zvezdasti
anis i kardamom, koji su mi bili potrebni za spremanje ovog jela.
Svinjski stomak sam ubacio u rernu
da se peče dva sata, a za to vreme mi smo otvorili bocu Trijumf barrique berba
2012. vinarije Aleksandrović, bio je to ukusni šardone sa oplenačkog
vinogorja. Sva trojica smo dobro poznavali ovo vino i njegov potencijal, tako
da smo s nestrpljenjem čekali da jelo bude gotovo, jer smo znali da će to biti
jedan savršen spoj.
Nakon dva sata jelo je bilo gotovo,
na našim tanjrima je bio savršeno pečen svinjski stomak. Odozgo hrskava kožica
sa semenkama komorača, mekano meso i salo koje se topilo u ustima. Tanko rezan
tradicionalni danski hleb pikatnog ukusa, natopljen u prelivu u kojem se
pekao stomak uz dodatak dižon senfa sa celim zrnima slačice, bio je to praznik
za sva čula. Moram da napomenem da se ovaj hleb zove Delikat, proizvode ga moji
prijatelji iz Sveta hleba, i njihove proizvode možete naći na ovoj adresi ( https://www.facebook.com/svethleba/info/?tab=page_info).
Delikat se pravi od sedmodnevnog ražanog startera ili ti sourdough
startera. Njegova priprema iziskuje malo veći trud, baš zbog toga što starter
ili domaći kvasac iziskuje vreme. Nakon dobijanja željenog startera ručno se
melje raž i dodaje domaće pivo bez konzervansa, onda raste 10ak sati i nakon
pečenja dobija se gust i konzistentan hleb koji "leži" minimum 24
sata pre prve konzumacije.
Trijumf barrique sa svojom
zagasito-zlatnom bojom imao je narandžasti odsaja u čaši, na nosu suve kajsije,
smokve i kruške. U ustima Peri je ovo vino bilo bogato, kremasto i sočnih
kiselina koje su po njemu bile idalan partilac masnoća u ovom jelu. Strahinja
je hvalio raskošne voćne tonove i dugu završnicu koja je savršeno pratila
začinske tonove u mesu i pikantnost danskog hleba. Posebno je pohvalio
lepo uklopljene visoke alkohole koji su smirivali masnoće u prelivu.
Dok smo razgovarali o ovom savršenom
paru vina i hrane, nisam ni prometio kako je vreme brzo proletelo, muzičari su
bili na bini, Pro Rock Angels The Rolling Stones tribute band je krenuo sa
svirkom. Otvorili smo još jednu bocu Trijumfa, nazdravili, a ja dobih čvrsto
obećanje da će ovo jelo Gordona Remzija i ovaj savršen hleb ubudiće biti u
redovnoj ponudi Babylona.
Živeli!
SPORO PEČENI SVINJSKI STOMAK
za 4 osobe
Sastojci:
- 1kg svinjskog stomaka
- krupna morska so i crni biber
- 1 glavica kormorača, narezana na rebra
- 4 lovorova lista
- 3 čena belog luka, oljuštena i zgnječena bočnom stranom noža
- 1 kašika kardamom semenki u mahuni, zgnječenih bočnom stranom noža
- 4 zvezdasta anisa
- 1 kašika semenki komorača
- maslinovo ulje
- 325 ml belog vina
- 500-'750 ml pilećeg bujona ( u zavisnosti koliki pleh za pečenje
koristite)
- 1 kašika dižon senfa sa celim zrnima slačice
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Oštrim nožem dijagonalno narežite kožu svinjskog stomaka, između svakog reza treba da bude 1,5 cm. Zatim zarotirajte za 90 stepeni svinjski stomak i ponovo narežite dijagonalno sa istim razmakom od 1,5 cm, tako da ćete dobiti isečene površine u obliku dijamanta. U zareze na koži dobro utrljate šaku krupne morske soli i kašiku mlevenog bibera, takođe i sve ostale delove svinjskog stomaka dobro posoliti i pobiberiti.
3. U dubljem plehu za pečenje, sipajte 3 kašike maslinovog ulja, prebacite na vatru i u zagrejano ulje dodajte seckani komorač, beli luk, kardamom semenke, zvezdasti anis, lovorov list i pola od ukupne količine semenki komorača. Sve sastojke pecite oko 2 minuta uz povremeno mešanje dok ne puste mirise. Zatim dodajte svinjski stomak sa kožom na dole i sve pecite još 5 minuta, dok lepo ne porumeni, okrenite meso da sad koža bude na gore. Ponovo dobro posolite i pospite ostatkom semenki komorača. Sipajte vino sa strane i pazite da ne pokvasite kožu svinjskog stomaka, kuvajte dok alkohol ne ispari, zatim sipajte pileći bujon vodeći računa da tečnost u posudi za pečenje dođe do nivoa kože i pustiti da sve ponovo proključa.
4. Prebacite pleh za pečenje u rernu i sve pecite 2.5 sata.
5. Meso izvadite sa strane i ostavite na zagrejanom tanjiru da se odmori. Isecite tanke kriške hleba i prevucite ih preko tečnosti koja je ostala nakon pečenja, da se lepo natope. Ponovo prebacite pleh za pečenje na vatru, dodajte kašiku dižon senfa i sve dinstajte par minuta dok se tečnost ne zgusne. Izvadite zvezdasti anis, listove lovora i mahune kardamom semenki i sos servirajte uz komade mesa pečenog svinjskog stomaka i natopljenog hleba.
za 4 osobe
Sastojci:
- 1kg svinjskog stomaka
- krupna morska so i crni biber
- 1 glavica kormorača, narezana na rebra
- 4 lovorova lista
- 3 čena belog luka, oljuštena i zgnječena bočnom stranom noža
- 1 kašika kardamom semenki u mahuni, zgnječenih bočnom stranom noža
- 4 zvezdasta anisa
- 1 kašika semenki komorača
- maslinovo ulje
- 325 ml belog vina
- 500-'750 ml pilećeg bujona ( u zavisnosti koliki pleh za pečenje
koristite)
- 1 kašika dižon senfa sa celim zrnima slačice
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Oštrim nožem dijagonalno narežite kožu svinjskog stomaka, između svakog reza treba da bude 1,5 cm. Zatim zarotirajte za 90 stepeni svinjski stomak i ponovo narežite dijagonalno sa istim razmakom od 1,5 cm, tako da ćete dobiti isečene površine u obliku dijamanta. U zareze na koži dobro utrljate šaku krupne morske soli i kašiku mlevenog bibera, takođe i sve ostale delove svinjskog stomaka dobro posoliti i pobiberiti.
3. U dubljem plehu za pečenje, sipajte 3 kašike maslinovog ulja, prebacite na vatru i u zagrejano ulje dodajte seckani komorač, beli luk, kardamom semenke, zvezdasti anis, lovorov list i pola od ukupne količine semenki komorača. Sve sastojke pecite oko 2 minuta uz povremeno mešanje dok ne puste mirise. Zatim dodajte svinjski stomak sa kožom na dole i sve pecite još 5 minuta, dok lepo ne porumeni, okrenite meso da sad koža bude na gore. Ponovo dobro posolite i pospite ostatkom semenki komorača. Sipajte vino sa strane i pazite da ne pokvasite kožu svinjskog stomaka, kuvajte dok alkohol ne ispari, zatim sipajte pileći bujon vodeći računa da tečnost u posudi za pečenje dođe do nivoa kože i pustiti da sve ponovo proključa.
4. Prebacite pleh za pečenje u rernu i sve pecite 2.5 sata.
5. Meso izvadite sa strane i ostavite na zagrejanom tanjiru da se odmori. Isecite tanke kriške hleba i prevucite ih preko tečnosti koja je ostala nakon pečenja, da se lepo natope. Ponovo prebacite pleh za pečenje na vatru, dodajte kašiku dižon senfa i sve dinstajte par minuta dok se tečnost ne zgusne. Izvadite zvezdasti anis, listove lovora i mahune kardamom semenki i sos servirajte uz komade mesa pečenog svinjskog stomaka i natopljenog hleba.
Коментари
Постави коментар