Пређи на главни садржај

Tri vina vinarije Deurić

Rad pod pritiskom daje najbolje rezultate, tako bih opisao jedno moje uparivanje vina i hrane koje sam trebao da pripremim otprilike danas za sutra.
Ponuda je bila da napravim nekoliko jela koja bih upario sa odgovarajućim vinima za petnaestak gospođa, u pitanju je bila rođendanska večera i morao sam dobro da se potrudim.
Jedan od zahteva je bio da vina budu kvalitetna. Baš zbog toga sam odabaro „tri bela vina vinarije Deurić sa Fruške gore, Enigma 2015. zagonetna kupaža šardonea i sovinjon blana bila je uvertira uz rižoto od bundeve i lisičarki, aromatični gevurctraminer 2015. kao idealni pratilac kineskih rezanaca sa piletinom i povrćem i za kraj Avangarda 2015. inovativna kupaža sovinjon blana i gevurctraminera uparena sa ukusnom italijanskom poslasticom cannoli siciliani. Cannoli su specijalitet italijanske kuhinje,  dolaze od reči cannolo što u prevodu znači "male tube", a potiču sa Sicilije pa otuda i njihov naziv. Uobičajeno se prave sa ricotta ili mascarpone sirom obogaćeni raznim dodacima i ekstraktima, ja sam se u ovom slučaju odlučio za pistaće i kandirane pomorandže.
Večera je bila zakazana za 20h, ja sam došao nekoliko sati ranije u porodični dom slavljenice, da obavim sve pripreme oko večere. Moram da priznam da sam posalsticu napravio dan ranije kod svoje kuće jer je bilo potrebno da cannoli siciliani odstoje barem desetak sati u frižederu pre konzumiranja. Vina su bila u frižideru, odlučio sam da pre serviranja večere svako jelo uparim sa vinom i još jedno se uverim u njihov savršen spoj.
Enigma je mirisala na kruške i breskve stapajući se sa muskatnim mirisima bundeve u rižotu, razigrane osvežavajuće kiseline u ustima smirivale su masnoću kremastog rižota, a ukusne lisičarke pratile su dugu voćnu završnicu Enigme.
Aromatični gevurctraminer je mirisao na južno voće i zovu prosto je tražio mirise susamovog ulja, meda i soja sosa. U ustima sočan i osvežavajuć, voćni ukusi tropskog voća pratili su slast povrća posebno šargarepe i meda, u dugoj završnici bio je prisutan povratni ukus đumbira koji je bio idealan pratilac pečenih štapića đumbira u jelu.
Avangarda je mirisala na pomorandže, limun i zrelu dinju tako da se idealno slagala uz mirise šećera u prahu i kandiranog voća u poslastici. U ustima aromatično, voćno, fine blage slasti i razigranih kiselina koje su se stapale sa blago slatkom kremastom strukturom sira i hrskavom koricom cannola. Duga voćna završnica koja je u povratnom ukusu podsećala na koru kandirane pomorandže i limuna bila je savršen par komadima kandiranog voća i slanim pistaćima u kremastom punjenju cannola.
Vreme za početak večere je došlo, plašio sam se da neću uspeti da sve sam iznesem do kraja, ali nakon posluživanja pevog jela i vina, sve je išlo kao podmazano.
Slavljenica i njene gošće su bile zadovoljne, ukusna jela i fina vina vinarije Deurić, to je bila moja dobitna kombinacija.
Na samom kraju večere obratila mi se jedna gospođa, koja je očigledno bila zadovoljna svim onim što je probala:
I šta kažeš, ti nisi profesionalni kuvar, pa šta bi bilo da jesi.“
Pa ne znam, možda ne bi bilo ovako dobro.“ odgovorio sam uz smeh.

Živeli!






                               RIŽOTO SA LISIČARKAMA I BUNDEVOM


1.   Sastojci:

·         300g lisičarki
·         300g sitno rendane bundeve
·         manji crni luk
·         3-4 kašike maslinovog ulja
·         2-2.5dl pirinča (kratkog zrna: Carnaroli, Arborio, Vialone nano)
·         100 ml belog vina
·         7-8dl povrtnog bujona (supe)
·         3 kašike narendanog parmezana
·         oko 15g putera
·         so, biber

2.   Postupak :

1.   Očistite lisičarke vlažnom krpom i četkicom, ali ako su prljave, operite ih pod mlazom hladne vode. Odaberite neke manje i finijeg izgleda i odvojte sa strane, a preostale narežite na krupno.
2.   Na maslinovom ulju na kratko propržite sitno sjeckan luk i rendanu bundevu. Smanjite vatru, dodajte pirinač  i na kratko ga propržite, dok ne postane staklast.
3.   Dodajte belo vino koje je stajalo na sobnoj temperaturi ili je zagrejano i mešajte drvenom kašikom dok voda ne nestane.
4.   Dodajte za početak jednu kutlaču supe koja ključa i povremeno promešajte dok pirinač ne upije vodu. Nastavite tako dok se pirinač ne skuva.
5.   U međuvremenu, u tiganju, propržite lisičarke (osim onih izdvojenih) na malo maslinovog ulja. Posolite ih, dodajte kašiku-dve bujona ili vode i poklopite. Povremeno promešajte i tako ih dinstajte dok ne budu skoro gotove.
6.   Dodajte ih pirinču kad bude pri samom kraju kuvanja, dodajte parmezan i puter, malo bibera i proverite slanoću.
7.   Poklopite i ostavite 5 minuta.
8.   Za to vreme, u tiganju na maslinovom ulju propržite onih nekoliko pečurki koje ste odvojili. Poklopite i pržite tih 5 minuta. Posolite pobiberite i poslužite ih u tanjiru preko rižota.





           

                                     KINESKI REZANCI SA PILETINOM I POVRĆEM

za dve osobe :

Sastojci :

Marinada za piletinu :

-1 kašikica senfa
-2 kašike soja sosa
-1 kašika aćeta balsamica
-1 kašikica mlevene paprike
-so
-biber

0stali sastojci :

-200 gr pilećeg belog mesa
-200 gr kineskih rezanaca
-1 ljuta čili paprika
-1 crvena paprika
-1 tikvica
-10 gr svežeg đumbira
-1 prazilik
-1 crni luk
-1 čen belog luka
-1 šargarepa
-100 gr šampinjona
-100 gr kupusa
-1 kašikica meda
-50 ml soja sosa
-3 kašike susamovog ulja
-so
-biber

Priprema :

  1. Pileće belo meso narezati na sitne kockice, pomešati sastojke za marinadu i u nju staviti piletinu. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
  2. Povrće očistiti i narezati na tanke štapiće „žilijen“(tikvicu, praziluk, šargarepu, đumbir, kupus, papriku), crni luk na kockice, beli luk i šampinjone na listiće i čili papričicu sitno iseckati.
  3. Staviti vodu za kineske rezance i dodati pola kašike krupne morske soli.
  4. U woku jako zagrejati ulje, dodati beli luk, crni luk, čili papričicu, kad luk zamiriše, dodati piletinu, med i kašiku soja sosa, pržiti meso 3 minuta.
  5. Zatim dodati šargarepu, đumbir, papriku i pržiti 3 minuta. Zatim dodati šampinjone, tikvice, kupus i praziluk, dodati još soja sosa i pržiti još 5 minuta.
  6. Kineske rezance kuvati 3-4 minuta, procediti ih i ubaciti u wok.
  7. Na kraju sve dobro promešati da rezanci upiju sve ukuse po želji dodati još soja sosa i pržiti još par minuta.





                                       Cannoli siciliani
Sastojci
Sastojci za testo ( 10 komada ) :

  •  75 g glatkog belog brašna
  •  8 g kakaa u prahu ( gorkog )
  •  15 g maslaca sobne temperatue
  •  1 malo jaje
  •  30 crvenog vina
  •  1 kašika šećera
  •   na vrh noža soli

Za krem  :
  •  
  •  100 g šećera u prahu
  •  1 kašika mleka
  •  250 g ricotta ili mascarpone sira
  •  2 kašike korice narendane pomorandže

Ostalo :

  •  1/2 - 1 litra ulja za peženje
  •  - kalupi za cannole
  •  -šećer u prahu za posipanje
  •  - kandirano voće  
  • -100 g sitno seckanih pistaća
Priprema :
Priprema testa :

1. Brašno staviti u jednu posudu, dodati jaje, omekšali maslac i so.

2. Kakao rastopiti u vinu sa malo šećera pa dodati testu.

3. Izmešati sastojke drvenom kašikom, a zatim dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije čvrsto testo koje se ne lepi za ruke.

4. Od testa oblikovati kuglicu, zamotati u providnu foliju i držati u frižideru najmanje 1 sat.

5. Kad je testo odstojalo, na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje ) zatim ga izrezati u kvadrate veličine 8 centimetara ( mogu se izrezati i krugovi kalupom za krofne ).

6. Svaki kalup za cannole premazati sa malo ulja i dijaginalno postaviti na testo. Omotati testo oko kalupa i dobro pritisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi razdvojili ( dobro ih je premazati sa malo mleka i opet pritisnuti ).  
7. Ulje staviti da se zagreje i pržiti cannole.

8. Izvaditi ih  kada poprime zlatno – smeđu boju i staviti  ih na papirni ubrus da upiju višak  masnoće.

9. Kad sve cannole ispržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih skinite sa kalupa i punite kremom.
Priprema kreme :

1. Mascarpone ili ricotta sir pomešaje sa malo mleka i šećerom u prahu. Dobro izmešajte drvenom kašikom, a zatim dodajte rendanu koricu pomorandže, kandirano voće I sitno seckane pistaće.

2. Pripremljenu kremu dobro je na koji sat držati u frižideru dok pripremate i pržite testo.  
  1.  
3. Testo napunite kremom, pospite šećerom u prahu i ukrasite krajeve kandiranim voćem ili sitno seckanim pistaćima.

             4. Držati u frižideru do posluživanja.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe