Pre
tačno godinu dana moj dugogodišnji kolega sa posla, Aleksandar pokrenuo je svoj
sopstveni biznis. Prodavnica mobilnih telefona i prateće opreme pokazala se za
njega kao dobar potez, tako da je odlučio da svoju prvu godinu poslovanja
proslavi uz malu zakusku.
Znam da
će za proslavu odabrati prava vina i ukusnu hranu jer on je veliki
hedonista, završio je kurs za sommeliera, tako da jako vodi računa o uparivanju
vina i hrane.
Zato
hoću da ga iznenadim, znam da je to velilki izazov za mene, ali sam ipak
odlučio da ovu zakusku dodatno učinim zanimljivijom. Par boca penušavih vina
kako i dolikuje i jedan ukusan desert po mom izboru trebao bi da bude pun
pogodak.
Nisam
hteo da to budu strana penušava vina, već naša domaća, Trijumf Noir 2009. od
sorte pinot noir vinarije Aleksandrović iz Topole i Kovačević 2009. kupaža
chardonnay i rajnskog rizlinga vinarije Kovačević iz Iriga.
Znam da
su deserti za spremanje jako zahtevni i da je mnogo lakše raditi slana jela,
jednostavno morate se držati recepta jer svako odstupanje može dovesti do loših
rezultata. Ja sam od onih ljudi koji u kuhinji sa poslasticama ne
eksperimentišu, zato sam uvek na kraju imao dobre deserte. Takav je i
ovaj cheesecake ( čiz kejk ) sa medom i sladoledom od suvih smokvi. Fantastična
poslastica idealna za proslave ali i za svaki dan, sladoled sam spremio dan
ranije, a za čiz kejk imam par sati što je dovoljno. Zapečeno testo od badema i
rendane kore pomorandže, preko nadev od kozjeg i krem sira uz dodatak sitno
seckanog ruzmarina, prste da poližeš.
Spremio
sam ručni frižider, spakovao vina, sladoled, čiz kejk, pozvao taksi i došao do
radnje sat vremena pre ostalih gostiju. Ipak je bolje da na miru uživamo u
vinima i desertu jer kasnije će biti više ljudi i jednostavno nećemo stići da
bilo šta prokomentarišemo.
Aleksandar
je spremio kible sa ledom, stavljam boce penušavog vina, vidim na njegovom licu
da je zadovoljan mojim izborom. Krećem sa serviranjem deserta, na jedan kraj
tanjira čiz kejk, jedna kašika livadskog meda preko njega, sa strane sitno
seckane suve smokve, a preko njih sladoled od istih.
Aleksandar
otvara vina, školski i za svaku pohvalu, odmah se vidi da je pravi sommelier,
pa kad je učio od najboljih, bravo, bravo.
Nazdravljamo,
desert je već nestao iz naših tanjira, biće i repete, nadam se da će ostati i
za ostale goste, šalim se naravno. Aleksandar ne skida osmeh sa lica, to je to
rekao bih. A evo i kako je doživeo uparivanje vina i hrane. Oba
vina odlična kao aperitiv, međutim po njemu još bolja sa čiz kejkom i
sladoledom. Trijumf na nosu mirisa zelenih jabuka i breskve, svež i ukusnih
citrusnih nota, koje su bile idealan par sa medom i testom od badema. Kovačević
opet ukusnih voćnih aroma sa osvežavajućom završnicom za Aleksandra savršen uz
nadev od kozjeg sira, naročito uz začinsku notu svežeg ruzmarina i sladoled od
suvih smokvi. Rekao mi je da zanimljiviji sladoled odavno nije probao, naravno
dobio je recept.
Sve u
svemu izgleda da sam dobro prošao kod bivšeg kolege, ipak je on čovek koji voli
da uživa u vinu i hrani, ispunio sam sva njegova očekivanja, položio sam.
Gosti
su polako počeli da dolaze, desert je nestao u roku od par minuta, vino se
točilo i nazdravljalo se uspešnoj godini. Aleksandar je došao do mene i
rekao mi : "Sledeće godine ti si mi zadužen za vino i hranu, ma šta
sledeće godine, pravimo ovo isto sledeće nedelje." Nasmejao sam se i rekao
mu, ako treba pravićemo svaki dan jer ne kaže se bez razloga da hedonizam
jača organizam.
Živeli !
Sastojci :
za testo od badema
-250 g brašna za kolače
-90 g šećera
-125 g maslaca
-1 kašika rendane kore od pomorandže
-3 kašike mlake vode
-1 jaje
-50 g sirovih samlevenih badema
-prstohvat soli
za nadev :
-250 g krem sira
-150 g kozijeg sira
-150 g šećera
-1 kašika meda
-3 jaja
-200 ml slatke pavlake
-30 g brašna
-1 kašikica svežeg ruzmarina
za sladoled :
-450 g suvih smokvi
-115 šećera
-125 ml vode
-225 ml mleka
-125 ml slatke pavlake sa minimum 51 % masnoće
za dekoraciju :
-med
-50 g sitno seckanih suvih smokvi
1. Testo od badema
Izručite brašno na radnu površinu, dodajte mu so, šećer i mlevene bademe. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte iseckani hladni maslac, jaje, vodu, rendanu koru pomorandže, pa sve izmešajte varjačom da nestanu mrvice. Brzo mesite testo rukama da ne počne da se lepi od maslaca. Uvijte testo u foliju i držite u frižrderu 30 minuta.
Nakon toga razvucite oklagijom testo od badema između dve providne folije na debljinu 1 cm i uz pomoć kalupa isecite krugove. Ubacite testo u rernu koju ste prethodno zagrejanu na 180 stepeni, da se peče 5 minuta.
2. Nadev
U jednoj posudi pomešajte kozji i krem sir, dodajte šećer i med i sve mutite par minuta, zatim dodajte jaja i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka. Dodajte pavlaku, brašno, ruzmarin i sve pomešajte zajedno.
Prethodno spremljeno testo od badema ubacite u kalupe u koje zatim uspite nadev do 3/4 visine kalupa i zatim sve zajedno ubacite u rernu da se peče 20 minuta na 180 stepeni celzijusa.
Nakon toga prebacite kalupe u frižider da se rashlade.
3 Sladoled od suvih smokvi
U blender stavite smokve i šećer, mešati dok se ne dobije glatka i kremasta smesa. Dodati vodu, mleko i slatku pavlaku i mešati špatulom dok se svi sastojci ne spoje. Smesu prebaciti u plitku plastičnu posudu i ostaviti u zamrzivaču da se stegne. Svakih 30 minuta viljuškom promešati smesu da se ne bi stvarali ledeni kristali u sladoledu. Ovaj postupak ponavljati narednih 2 sata odnosno dok se sladoled ne stegne u potpunosti. Plastičnu posudu u kojoj je sladoled zatvoriti poklopcem i čuvati u zamrzivaču. Pre posluživanja sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti 45 minuta u frižideru.
4. Dekoracija
Na cheesecake staviti jednu kašiku meda, a sa strane na sitno seckane suve smokve staviti sladoled.
Коментари
Постави коментар