Od kada
sam počeo da pišem rubriku "Srpsko vino uz jelo fino" za Vino rs
dosta ljudi me kontaktiralo da im dam savete koje vino da izaberu i uz koju
hranu. Drago mi je zbog toga jer vidim da se vinska kultura i svest u Srbiji
razvija u pozitivnom smeru. Tako je moja prijateljica Radmila odlučila da
joj ja odaberem vina i odgovarajuću hranu koju bi ona servirala svojim
drugaricama. U pitanju je društvo od četiri prijateljice koje organizuju
druženja svake nedelje gde svaka od njih sprema različite kulinarske đakonije.
Radmila mi je rekla da nisu posebno obraćale pažnju na vina koja su pile, pa je
odlučila da to promeni i obraduje prijateljice sa savršenim parom hrane i vina.
Malo sam razmišljao koja bi dva vina fascinirala četiri žene, pošto nisam znao da li vole više bela ili crvena vina išao sam na sigurno. Odlučio sam se za belu kupažu chardonnay 80 % i pinot grigio 20% Ergo belo 2012. vinarije Temet iz Lozovika, Jagodina. Drugo vino bila je crvena kupaža merlot 99 % i prokupac 1% jako lepog naziva i jedinstvene etikete" I kao da si anđeo" 2008. vinarije Budimir iz Aleksandrovca.
Malo sam razmišljao koja bi dva vina fascinirala četiri žene, pošto nisam znao da li vole više bela ili crvena vina išao sam na sigurno. Odlučio sam se za belu kupažu chardonnay 80 % i pinot grigio 20% Ergo belo 2012. vinarije Temet iz Lozovika, Jagodina. Drugo vino bila je crvena kupaža merlot 99 % i prokupac 1% jako lepog naziva i jedinstvene etikete" I kao da si anđeo" 2008. vinarije Budimir iz Aleksandrovca.
U odabiru jela vodio sam se informacijom koju sam dobio od Radmile, da su se
sve četiri skoro vratile sa mora. Pa sam se odlučio za hobotnicu ispod
sača, dok su još pod pozitivnim utiscima sa letovanja.
Radmila nije bila oduševljena mojim izborom jela, jer to nikada nije spremala, a izgledalo joj je prekomplikovano i zahtevno. Zato sam odlučio da je pozovem na ručak gde ću joj pokazati postupak pripreme hobotnice.
Radmila nije bila oduševljena mojim izborom jela, jer to nikada nije spremala, a izgledalo joj je prekomplikovano i zahtevno. Zato sam odlučio da je pozovem na ručak gde ću joj pokazati postupak pripreme hobotnice.
Najbitnije stvar za pripremu ovog jela je roštilj i dvorište, u ovom slučaju
spremaćemo kod Dekija i Tamare na Detelinari, a Radmila kod svoje prijateljice
Tanje koja ima kuću i dvorište. Prvi deo zadatka je ispunjen, drugi deo zadatka
spremanje vatre to opet ostaje na Tanjinom mužu, a treći deo zadatka je ono
glavno sač i hobotnica.
Sač imam ja, tako da je to rešeno ali hobotnica to je ono glavno što Radmila mora obaviti. Predložio sam da uzme zaleđenu hobotnicu, koja je očišćena, a ujedno meso je mnogo bolje nego kada je sveža jer tada meso nije žilavo.
Sač imam ja, tako da je to rešeno ali hobotnica to je ono glavno što Radmila mora obaviti. Predložio sam da uzme zaleđenu hobotnicu, koja je očišćena, a ujedno meso je mnogo bolje nego kada je sveža jer tada meso nije žilavo.
Krenuli smo sa pripremom hobotnice, Radmila je naseckala krompir, šargarepu,
papriku,crni luk i beli luk, u nauljenu tepsiju postavili smo hobotnicu, a
preko krompir i ostale sastojke, rekao sam Radmili da je bitno da je ne soli i
odao joj jednu malu kulinarsku tajnu. Otvorio sam vina koja sam planirao
uz ovo jelo, jedan od plutanih čepova ubacio sam u tepsiju da bi meso bilo
mekše i zalio hobotnicu vinom uz dodatak ruzmarina i lovorovog lista. Tepsiju
smo prekrili poklopcem sača i ostavili da se hobotnica peče 90 minuta, a
mi smo krenuli sa degustacijom Erga belog. Drugo vino "I kao da si
anđeo" sipao sam u dekanter da se prozrači i da bude spremno za
kasnije. Radmila je ceo postupak zapisala i mislim da će sve odraditi kako
treba.
Nakon 90 minuta meso hobotnice je omekšalo, a krompir je dobio zlatno žutu boju to je bio znak da je jelo gotovo.
Nakon 90 minuta meso hobotnice je omekšalo, a krompir je dobio zlatno žutu boju to je bio znak da je jelo gotovo.
Postavili smo sto, na tanjirima su bile pomešane prekrasne boje i mirisi mora,
izgledalo je jako ukusno, sočan krompir, slatka šargarepa, karamelizovan luk i
mekano meso hobotnice. Radmila je prvo isprobala kombinaciju rashlađenog Erga
belog, njegovi povišeni alkoholi i arome hrasta činili su savršen par uz meso i
karamelizovan luk. Malo kasnije probala je i" I kao da si anđeo" gde
je voćni karakter, umereni tanini i začinska nota ovog vina idealno pratila
meso, krompire i slatkoću šargarepe.
Na kraju ručka Radmila mi je rekla da je ovo danas bio praznik za sva
čula, sa nestrpljenjem je čekala nedelju i da ovo neverovatno iskustvo
podeli sa svojim prijateljicama.
Javila mi se posle nekoliko dana i rekla mi je da je sve bilo odlično, svi su
bili zadovoljni, zahvalilla mi se u svoje ime i svojih drugarica. Pozvale su me
da za sledeće druženje budem njihov gost. Pa žene, vidimo se.
Živeli !
HOBOTNICA ISPOD SAČAŽiveli !
Sastojci
:
-2 kg
hobotnice
-1 kg
mladog krompira
-3
šargarepe
-2
glavice crnog luka
-4 čena
belog luka
-100 ml
maslinovog ulja
-200 ml
belog vina
-1
grančica ruzmarina
-2
lovorova lista
- biber
Priprema
:
1
.Dobro
smrznutu hobotnicu odledite. Operite je, izvrnite joj telo, izvadite utrobu i
kljun pa ponovo dobro operite.
2.
Nakon
toga je premažite maslinovim uljem i stavite je u dobro zagrejen i nauljen pleh
za pečenje ispod sača.
Preko
hobotnice stavite nasečen krompir, crni luk, šargarepu, beli luk,
papriku, grančicu ruzmarina i lovorov list.
Pobiberite,
a so dodajte tek na kraju da ne bi jelo bilo preslano.
3.
Sve
podlijte belim vinom i pecite ispod sača oko 90 minuta. Kada hobotnica omekša,
a krompir dobije zlatno žutu boju
jelo je
gotovo.
Коментари
Постави коментар