Saumon au Champagne u prevodu sa francuskog jezika znači losos u šampanjcu, jelo francuske kuhinje koje se sprema za svečane prilike
U izvornom receptu koristi se šampanjac odnosno vino koje nam dolazi iz oblasti šampanja u Francuskoj. Moram da napomenem da se samo ta vina koja dolaze iz ove oblasti smeju nazivati šampanjcem. Pošto nam se bliži Nova godina ovo je moja preporuka novogodišnjeg prefect matcha. Odlučio sam se da u spremanju ovog jela ne koristim šampanjac već da mu nađem adekvatnu zamenu. Odabrao sam jedno izuzetno domaće penušavo vino, Trijumf 2008. od sorte grožđa chardonnay vinarije Aleksandrović iz Topole. Kod ovog uparivanja vodio sam se jednim jednostavnim pravilom, vino koje ste koristili za spremanje hrane njega treba i da pijete. U tom slučaju uspeh je zagarantovan jer prijatne kiseline u vinu bile su odličan pratilac mesu lososa, a vanila u sosu bila je idealno uparena sa voćnim ukusima jabuke koji su dominirali u ovom penušavom vinu.
Losos u Trijumfu savršen par za novogodišnju trpezu, srećna Nova godina i živeli !
LOSOS U PENUŠAVOM VINU
( Saumon au Champagne)
Za dve osobe
Sastojci :
• 1 kašika maslaca
• 200 ml penušavog vina
• 1 manji naseckani crni luk
• 2 grančice mirođije
• 1 kašikica mlevene mirođije
so
• biber
• 2 fileta od lososa, bez kože, svaki po 200 g
• sos od vanile i penušavog vina
Sastojci za sos :
• pola glavice sitno seckanog crnog luka
• 100 ml penušavog vina
• 1 štapić vanile, prepolovite
• 100 ml pavlake za kuvanje
• 2 kašike maslaca, naseći na manje komade
• 1 kašikica sirćeta
• so
• biber
Uputstvo za pripremu lososa :
1. Tiganj premažite maslacem. Dodajte penušavo vino, luk, mirođiju, mlevenu mirođiju, so i biber pa pustite da prokuva. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Neka se lagano kuva još 5 minuta.
2. U tiganj sa saftom stavite filete lososa i kuvajte još 10 minuta. ( ako saft ne prekriva ribu, podlivati je kašikom dok se kuva.)
3. Losos poslužite sa sosom od vanile i penušavog vina
Uputstvo za pripremu sosa :
1. Pomešajte luk i šampanjac. Dodajte štapić vanile. Pustite da proključa pa ostavite da se kuva dok gotovo sva tečnost ne ispari (oko 6 minuta ).
2. Dodajte pavlaku, neka proključa, mešajte dok se ne zgusne i reducira na pola, oko 3 minuta.
3. Dodajte maslac. Procedite kroz fino cedilo, istiskujući što više tečnosti. Posolite, pobiberite, dodajte sirće i poslužite odmah uz ribu. Ako ste sos napravili unapred, držite ga na toplom iznad lonca sa vrućom vodom.
U izvornom receptu koristi se šampanjac odnosno vino koje nam dolazi iz oblasti šampanja u Francuskoj. Moram da napomenem da se samo ta vina koja dolaze iz ove oblasti smeju nazivati šampanjcem. Pošto nam se bliži Nova godina ovo je moja preporuka novogodišnjeg prefect matcha. Odlučio sam se da u spremanju ovog jela ne koristim šampanjac već da mu nađem adekvatnu zamenu. Odabrao sam jedno izuzetno domaće penušavo vino, Trijumf 2008. od sorte grožđa chardonnay vinarije Aleksandrović iz Topole. Kod ovog uparivanja vodio sam se jednim jednostavnim pravilom, vino koje ste koristili za spremanje hrane njega treba i da pijete. U tom slučaju uspeh je zagarantovan jer prijatne kiseline u vinu bile su odličan pratilac mesu lososa, a vanila u sosu bila je idealno uparena sa voćnim ukusima jabuke koji su dominirali u ovom penušavom vinu.
Losos u Trijumfu savršen par za novogodišnju trpezu, srećna Nova godina i živeli !
LOSOS U PENUŠAVOM VINU
( Saumon au Champagne)
Za dve osobe
Sastojci :
• 1 kašika maslaca
• 200 ml penušavog vina
• 1 manji naseckani crni luk
• 2 grančice mirođije
• 1 kašikica mlevene mirođije
so
• biber
• 2 fileta od lososa, bez kože, svaki po 200 g
• sos od vanile i penušavog vina
Sastojci za sos :
• pola glavice sitno seckanog crnog luka
• 100 ml penušavog vina
• 1 štapić vanile, prepolovite
• 100 ml pavlake za kuvanje
• 2 kašike maslaca, naseći na manje komade
• 1 kašikica sirćeta
• so
• biber
Uputstvo za pripremu lososa :
1. Tiganj premažite maslacem. Dodajte penušavo vino, luk, mirođiju, mlevenu mirođiju, so i biber pa pustite da prokuva. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Neka se lagano kuva još 5 minuta.
2. U tiganj sa saftom stavite filete lososa i kuvajte još 10 minuta. ( ako saft ne prekriva ribu, podlivati je kašikom dok se kuva.)
3. Losos poslužite sa sosom od vanile i penušavog vina
Uputstvo za pripremu sosa :
1. Pomešajte luk i šampanjac. Dodajte štapić vanile. Pustite da proključa pa ostavite da se kuva dok gotovo sva tečnost ne ispari (oko 6 minuta ).
2. Dodajte pavlaku, neka proključa, mešajte dok se ne zgusne i reducira na pola, oko 3 minuta.
3. Dodajte maslac. Procedite kroz fino cedilo, istiskujući što više tečnosti. Posolite, pobiberite, dodajte sirće i poslužite odmah uz ribu. Ako ste sos napravili unapred, držite ga na toplom iznad lonca sa vrućom vodom.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
ОдговориИзбришиWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
ОдговориИзбриши