Пређи на главни садржај

Losos u Trijumfu vinarije Aleksandrović

Saumon au Champagne u prevodu sa francuskog jezika znači losos u šampanjcu, jelo francuske kuhinje koje se sprema za svečane prilike
 U izvornom receptu koristi se šampanjac odnosno vino koje nam dolazi iz oblasti šampanja u Francuskoj. Moram da napomenem da se samo ta vina koja dolaze iz ove oblasti smeju nazivati šampanjcem. Pošto nam se bliži Nova godina ovo je moja preporuka novogodišnjeg prefect matcha. Odlučio sam se da u spremanju ovog  jela ne koristim šampanjac već da mu nađem adekvatnu zamenu. Odabrao sam jedno izuzetno domaće penušavo vino, Trijumf 2008.  od sorte grožđa chardonnay vinarije Aleksandrović iz Topole. Kod ovog uparivanja  vodio sam se jednim jednostavnim pravilom, vino koje ste  koristili za spremanje hrane njega treba i da  pijete. U tom slučaju  uspeh je zagarantovan jer prijatne kiseline u vinu bile su odličan  pratilac mesu lososa, a vanila u sosu  bila je idealno uparena sa voćnim ukusima jabuke koji su dominirali u ovom penušavom vinu.
Losos u Trijumfu savršen par za novogodišnju trpezu, srećna Nova godina i živeli !




                                                 LOSOS U PENUŠAVOM VINU

( Saumon au Champagne)


Za dve osobe

Sastojci :

1 kašika maslaca
200 ml penušavog vina
1 manji naseckani crni luk
2 grančice mirođije
1 kašikica mlevene mirođije
so
biber
2 fileta od lososa, bez kože, svaki po  200 g
sos od vanile i penušavog vina

Sastojci za sos :

pola glavice sitno seckanog crnog luka
100 ml penušavog vina
1 štapić vanile, prepolovite
100 ml pavlake za kuvanje
2 kašike maslaca, naseći na manje komade
1 kašikica sirćeta
so
biber



    Uputstvo za pripremu lososa :

1. Tiganj premažite maslacem. Dodajte penušavo vino, luk, mirođiju, mlevenu mirođiju, so i biber pa pustite da prokuva. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Neka se lagano kuva još 5 minuta.
2. U tiganj sa saftom stavite filete lososa i kuvajte još 10 minuta. ( ako saft ne prekriva ribu, podlivati je kašikom dok se kuva.)
3. Losos poslužite sa sosom od vanile i penušavog vina



Uputstvo za pripremu sosa :

1. Pomešajte luk i šampanjac. Dodajte štapić vanile. Pustite da proključa pa ostavite da se kuva dok gotovo sva tečnost ne ispari (oko 6 minuta ).
2. Dodajte pavlaku, neka proključa, mešajte dok se ne zgusne i reducira na pola, oko 3 minuta.
3. Dodajte maslac. Procedite kroz fino cedilo, istiskujući što više tečnosti. Posolite, pobiberite, dodajte sirće i poslužite odmah uz ribu. Ako ste sos napravili unapred, držite ga na toplom iznad lonca sa vrućom vodom.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe