Пређи на главни садржај

Makedonska salata versus dva vina

Sredinom juna ove godine bio sam na nezaboravnom sedmodnevnom  proputovanju po Makedoniji. Na put sam krenuo s dugogodišnjim prijateljem Zlatkom, po profesiji montažer i snimatelj i iznad svega veliki zaljubljenik u fotografiju. Ono što nas obojicu povezuje je ljubav prema prirodi, pa smo odlučili da posetimo najveći nacionalni park u Republici Makedoniji, Nacionalni park "Mavrovo".
Put nas je naveo na mesto Mavrovo koje se nalazi na nekih 32 km od Gostivara, Mavrovo je smešteno u severozapadnom delu Republike Makedonije, koje se nalazi u okviru visokoplaninske oblasti Mavrovo. Sa svojih stotinak meštana, naselje je položeno visoko, na 1240 metara nadmorske visine, na severoistočnim visovima planine Bistre pa ga odlikuje oštra planinska klima. Severoistočno se protezala Mavrovska visoravan, koja je 1947. godine podizanjem brane pretvorena u Mavrovsko jezero, koje  nas je u stvari najviše interesovalo.
Tačnije hteli smo da posetimo crkvu Svetog Nikole koja se nalazila pod vodom, a koju smo mogli da obiđemo jer se povuklo jezero. Inače ovo se retko deševa ali eto mi smo bili u pravom trenutku na pravom mestu.
Odlučili smo da prespavamo u Mavrovu, razapeli smo šatore u blizini crkve, Zlatko je otišao do sela kupi par namirnica za večeru, a ja sam zahvatio kofu hladne vode iz Mavrovskog jezera. Ubacio sam dve flaše vina koje sam poneo od kuće da se lepo ohlade. Večeras ćemo uživati u dva bela fruškogorska vina, Livie Traminac berba 2012. podrum Erdevik iz Erdevika i Cuvee Piquant berba 2013. kupaža : Traminac 70%, Muscat Otonel 20% i Pinot Blanc 10% vinarije Kovačević iz Iriga.
Zlatko se vratio sa  paprikom, paradajzom, mladim lukom i domaćim ovčijim sirom, odlučili smo da spremimo tradicionalnu makedonsku salatu koja će savršeno pratiti ova dva vina.
On je raspalio vatru, a ja sam našao neku metalnu ploču na kojoj smo pekli papriku, sitno smo iseckali paradajz, pečenu papriku i luk. Sipali smo salatu u tanjire, dodali sitne komade ovčijeg sira, otvorio sam obe boce vina, koje sam nalio u čaše. Krenuli smo da uživamo u hrani i vinu, Zlatkov favorit je bio Cuvee Piquant, svetlo žute boje sa zlatnim tonovima na obodu, bistar i čiste refleksije, mirisa breskve i kajsije sa voćno-začinskim ukusom bio je savršen par uz slatkoću pečene paprike i masni ovčiji sir. Ja sam se odlučio za Traminac Livie, koji raskošnog mirisa, cvetnih i začinskih tonova, sa ukusima gorke narandže, kore mandarine i delišes jabuka je i za mene bio odličan pratilac ukusnog ovčijeg sira, pečene paprike i moram dodati  naročito domaćeg slatkog paradajza.
Punih stomaka nastavili smo dalje da uživamo u vinu, Sunce je polako počelo da zalazi, a Zlatko se pobrinuo da ugođaj bude potpun. Izvadio je zvučnike iz ranca koje je povezao na svoj mobilni telefon, tada je krenula  muzika s albuma "Sunset Mission"  njegovog omiljenog benda "Bohren & der Club of Gore".
Zlatko
Opijeni kvalitetnim vinom i očaravajućom muzikom, nismo ni primetili kada je mrak pao, a onda na naše opšte zaprepašćnje iz unutrašnjosti crkve pojavila su se svetla reflektora. Ona su se probijla kroz  prozore i porušeni svod crkve, tako da je svetlo  treperelo na lišću drveća  koje je raslo na krovu, stvarajući prelepu igru svetla i senki. Jarko žuta svetlost na trenutke je stvarala efekat kao da sve gori, dok su se svetla probijala u snopovima ka prekrasnom zvezdanom nebu. Bio je to trenutak za pamćenje koji se može doživeti samo jednom u životu.
Zlatko je brzo zgrabio fotoaparat i napravio fotografiju kojom je sačuvao ovaj trenutak od zaborava, obojica smo bili oduševljeni, a ja sam bio siguran da je za Zlatkovo oštro oko ipak bilo malo zasluženo i ovo plemenito vino s Fruške gore.
Živeli!

                                                         MAKEDONSKA SALATA 



 Za 6 osoba

Sastojci :

- 10 kom paprika pečenih i oljuštenih

-  2 kom paradajza

- 1 manja glavica crnog luka

- 1 vezica svežeg peršuna

- 300 g ovčijeg sira

- ulje

- so





Priprema :


1. Prvo ispečemo i oljuštimo paprike.


2. Isečemo paprike na sitnije komade, dodamo sitno sečeni paradajz ( na kockice ),
    sitno seckani luk i sitno seckani peršunov list. Posolimo.
    U malu posudicu ugrejemo ulje i prelijemo salatu.

3.  Servirati uz kockice ovčijeg sira






Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe