Za
spremanje ovog jela koristio sam kalifornijske pastrmke sa privatnog
uzgajališta porodice Marković iz sela Cerije, na pola puta između Raške i
Kraljeva.
Riba je
uzgajana na brzom i čistom planinskom potoku, tako da je savršenog kvaliteta, a
u kombinaciji sa zemljanim ukusima koštunjavih plodova i osvežavajućom salatom
ovo jelo čini kombinacijom savršenih ukusa.
Vino
koje sam odabrao za ovo jelo je Babaroga berba 2013. vinarije Bjelica iz Novog
Sada. Sortni sastav je Chardonnay koji je odležavao u drvetu ( 70 % mađarski
hrast, 30 % američki hrast uz kombinaciju novih i straih barika ). Babaroga je
jedno odlično vino koje prati savršena priča i etiketa koja je po meni jedna od
najboljih na našoj vinskoj sceni. Savršen par sam pronašao u fino
izbalansiranim limunskim kiselinama, voćnim aromama, punoći i sočnošću koju
poseduje ovaj Chardonnay, koje su bile idealan pratilac uz pastrmku, nadev od
koštunjavih plodova, inćuna i parmezana i konačno uz arome komorača i
pomorandže iz salate. Perfect match u najavi.
Živeli !
PUNJENA
PEČENA PASTRMKA SA SALATOM OD KOMORAČA I POMORANDŽE
Za 4
osobe
Sastojci
:
- 4 cele
pastrmke, svaka teška oko
450 g, očišćena od utrobe i krljušti.
- 50 g
lešnika
- 50 g
badema
-40 g
pinjola
- 8
fileta inćuna
- 3 čena
belog luka
- 2
kašike kapra
-2
jajeta, ulupana
- 50 g
izdrobljenih hlebnih štapića
(
grissini )
- šaka
sitno iseckanog peršuna
- 40 g
sveže narendanog parmezana
-
narendana kora 1 limuna
-so i
sveže mleveni crni biber
- ekstra
devičansko maslinovo ulje,
za podmazivanje i prelivanje.
Sastojci
za salatu :
- 2 veća
komorača
- 2
pomorandže
- 100 g
crnih maslina ( bez koštica )
- 3-4
kašike maslinovog ulja
- so i
crni biber
- sušeni
origano za posipanje, 1 kašikica.
Priprema
pastrmke :
1. Prethodno
zagrejte električnu rernu na 180 stepeni.
2.
Isperite ribu i spolja i iznutra. Odložite je na stranu. Sipajte koštunjave
plodove, inćune, beli luk i kapar u multipraktik
i sve zajedno sameljite. Istresite smesu u činiju i umutite je sa jajima,
hlebnim štapićima, peršunom, parmezanom,
korom limuna, solju i biberom dok ne dobijete gustinu nalik pašteti. Ako
je nadev suviše vlažan, dodajte još
izmrvljenih hlebnih štapića.
3.
Napunite pastrmku ovim nadevom. Zavežite ribu na 3 mesta koncem ili rafijom.
Stavite napunjenu pastrmku u
podmazanu vatrostalnu posudu i orosite odozgo sa malo ulja. Malo
zasecite kožu ribe na par mesta između
konca i pecite u rerni 15 do 20 minuta, dok riba ne bude sasvim gotova.
Izvadite ribu, prelijte je sa još malo
ulja i poslužite sa salatom.
Priprema
salate :
1.
Očistite komorač tako što ćete prvo odstraniti vrhove. Zatim sklonite donji i
spoljašnje najčvršće "listove "
( u slučaju da je biljka mlada i jedra, onda samo nožem sklonite tanki
spoljašnji deo ). Prerežite komorač
na pola i odstranite koren. On je previše vlaknast i treba ga
izbegavati. Položite zatim biljku presečenom
stranom na dole i naseckajte na tanke listove ili kockice.
2.
Oljuštite pomorandžu i narežite na kocke.
3. U
činiji za salatu izmešajte komorač, pomorandže i sitno iseckane
masline. Posolite, malo pobiberite i
prelijte maslinovim uljem. Izmešajte i pospite suvim origanom.
Коментари
Постави коментар