Većina međunarodnih sorti grožđa ima svoj dan u godini
koji je njima posvećen, od ove godine i naša atohtona sorta Prokupac imaće svoj dan i to 14. oktobar. Obeležavanjem dana Prokupca vinska Srbija želi da se predstavi ostatku
sveta sa svojim autentičnim vinima
napravljenim od ove sorte grožđa po kojima će biti svuda prepoznatljiva.
U nekoliko naših gradova i dva grada u regionu biće
održane degustacije, radionice i uparivanja vina i hrane, ali ako se ipak
odlučite da 14. oktobra ostanete kući, evo mog predloga za savršen par vina i
hrane, kao podrška danu Prokupca.
Pre nego što vam predstavim vino koje sam odabrao za ovaj
perfect match, moram da napomenem da sam u spremanju ovog jela koristio dva
vrlo bitna sastojka koja su ovom jelu dala jednu posebnu draž. Prvi sastojak
bio je ribeye stejk koji je prošao proces suvog zrenja u trajanju
od trideset dana. Ovaj stejk odličnog kvaliteta proizveden je u premium mesari
Jokić u Beogradu. Drugi bitan sastojak koji sam koristio je kafa Kenija, inače
poznata po kiselosti koja je oštra i podseća na voće, odlikuje je punoća ukusa
i bogat miris. Pošto sam za spremanje ovog jela upotrebio jedan fin komad
mesa, logično je bilo i da vino bude jedno posebno, i bilo je, verujte mi na
reč.
Majstorski uradak zvao se Prokupac boje lila berba
2009. vinarije Budimir iz Aleksandrovca
u Župi. Ovo vino napravljeno je od sorte grožđa prokupac koje nam dolazi iz
starog vinograda na brdu Gubovac inače jednom od najpoznatijih župskih vinograda,
a koji je i između ostalog u vlasništvu istoimene vinarije. Ovaj vinograd se
prostire na površini od 1,8 hektara, starost čokota je između 110 i 130 godina,
što svakako predstavlja najstariji vinograd prokupca od čijeg grožđa se pravi
vino.
Prokupac boje lila je imao fermentaciju u inoksu,
maceraciju blizu mesec dana, odležavao je 18 meseci u buradima od 225 litara od
srpskog hrasta (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga odležavanje 36
meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta(3000 litara i 5000 litara) i na
kraju još 12 meseci u boci. Ukupna godišnja proizvodnja je samo 7500 boca tako
da se nesumnjivo radi o zaista izvarednom vinu.
Moj je savet da se pre konzumacije vino dekantira i
ostavi par sati da se lepo otvori i prodiše punim plućima.
Vino je bilo crvene boje sa tamnoljubičastom nijansom, odnosno boje lila, na
nosu su dominirale primarne arome višnje, zatim sekundarne arome crne čokolade
koje su pratile mirise fine belgijske čokolade u sosu. Nakon nekog vremena
pojavile su se i tercijalne arome kafe i crnog bibera koje su se stapale sa
bogatim cvetnim mirisima kafe Kenija i crnog bibera.
U ustima puno i harmonično, posebno bih izdvojio
mekane somotske tanine koji su bili idealan pratilac duboke i svojstvene
arome mekanog mesa stejka. Zatim svežina sa fino izbalansiranim
kiselinama koji su se savršeno slagale sa kiselinama kafe koje su
podsećale na voće. Na kraju duga
slatkasta voćna završnica pravila je odličan balans sa blagom gorčinom
crne belgijske čokolade.
Živeo Prokupac!
Ribeye steak u sosu od čokolade
i kafe
Za 4 osobe
Sastojci:
- 800g ribeye steak
- 150g pančete, isecšene na trakice
- 2 šoljice espresso kafe(kafa Kenija spremana u Moka Pot)
- 50g crne belgijske čokolade, dobrog kvaliteta
- 4 čena belog luka
- pola čaše belog vina
- 1 crni luk, isečen na kockice
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 3 lovorova lista
- vezica svežeg timijana
- par zrna bibera roze boje
- krupna morska so
- crni biber
Priprema:
1. Beli luk iseći na listiće, pomešati ga sa par kašika maslinovog
ulja i dodati lovorov list. Zatim premazati ribeye steak, i ostaviti ga da se
marinira na sobnoj temperaturi u trajanju od 1 sata. U međuvremenu crni
luk koji smo prethodno iseckali na kockice, dinstamo na laganoj vatri dok
se ne karamelizuje.
2. Karamelizovani luk ubacimo u blender, dodamo belo vino i
sve kratko izblendujemo, dok ne dobijemo fini pire od luka. U većem dobro
zagrejanom tiganju, otopimo malo maslaca, pečemo steak sa svake strane po 2
minuta.
3. Izvadimo steak iz tiganja, posolimo i pobiberimo ga, i
ostavimo sa strane da se meso odmori.
4. U tiganj dodamo trakice pančete, koje pržimo dok ne dobiju
zlatnu boju. Slanini dodamo pire od luka i dinstamo još nekih par minuta.
5. Sada u tiganj dodamo i steak, pavlaku za kuvanje i
mleveni rozi biber, i sve kuvamo dok sos ne počne da ključa.
6. Zatim u tiganj dodamo kafu, čokoladu i sitno seckani
timijan, kuvamo do tačke ključanja. Jelo služiti odmah.
Коментари
Постави коментар