Пређи на главни садржај

Ribeye steak u sosu od čokolade i kafe versus Prokupac boje Lila




Većina međunarodnih sorti grožđa ima svoj dan u godini koji je njima posvećen, od ove godine i naša atohtona sorta  Prokupac imaće svoj dan  i to 14. oktobar. Obeležavanjem dana Prokupca  vinska Srbija želi da se predstavi ostatku sveta sa  svojim autentičnim vinima napravljenim od ove sorte grožđa po kojima će biti svuda  prepoznatljiva.
U nekoliko naših gradova i dva grada u regionu biće održane degustacije, radionice i uparivanja vina i hrane, ali ako se ipak odlučite da 14. oktobra ostanete kući, evo mog predloga za savršen par vina i hrane, kao podrška danu Prokupca.

Pre nego što vam predstavim vino koje sam odabrao za ovaj perfect match, moram da napomenem da sam u spremanju ovog jela koristio dva vrlo bitna sastojka koja su ovom jelu dala jednu posebnu draž. Prvi sastojak bio je  ribeye stejk  koji je prošao proces suvog zrenja u trajanju od trideset dana. Ovaj stejk odličnog kvaliteta proizveden je u premium mesari Jokić u Beogradu. Drugi bitan sastojak koji sam koristio je kafa Kenija, inače poznata po kiselosti koja je oštra i podseća na voće, odlikuje je punoća ukusa i bogat miris. Pošto sam za spremanje ovog  jela upotrebio jedan fin komad mesa, logično je bilo i da vino bude jedno posebno, i bilo je, verujte mi na reč. 
Majstorski uradak zvao se Prokupac boje lila berba 2009.  vinarije Budimir iz Aleksandrovca u Župi. Ovo vino napravljeno je od sorte grožđa prokupac koje nam dolazi iz starog vinograda na brdu Gubovac inače jednom od najpoznatijih župskih vinograda, a koji je i između ostalog u vlasništvu istoimene vinarije. Ovaj vinograd se prostire na površini od 1,8 hektara, starost čokota je između 110 i 130 godina, što svakako predstavlja najstariji vinograd prokupca od čijeg grožđa se pravi vino.
Prokupac boje lila je imao fermentaciju u inoksu, maceraciju blizu mesec dana, odležavao je 18 meseci u buradima od 225 litara od srpskog hrasta (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga odležavanje 36 meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta(3000 litara i 5000 litara) i na kraju još 12 meseci u boci. Ukupna godišnja proizvodnja je samo 7500 boca tako da se nesumnjivo radi o zaista izvarednom vinu. 
Moj je savet da se pre konzumacije vino dekantira i ostavi par sati da se lepo otvori i prodiše punim plućima.  
Vino je bilo crvene boje sa tamnoljubičastom nijansom, odnosno boje lila, na nosu su dominirale primarne arome višnje, zatim sekundarne arome crne čokolade koje su pratile mirise fine belgijske čokolade u sosu. Nakon nekog vremena pojavile su se i tercijalne arome kafe i crnog bibera koje su se stapale sa  bogatim cvetnim mirisima kafe Kenija i crnog bibera.
U ustima puno i harmonično, posebno bih izdvojio  mekane somotske tanine koji su bili idealan pratilac duboke i svojstvene arome mekanog mesa stejka.  Zatim svežina sa fino izbalansiranim kiselinama koji su se savršeno slagale sa   kiselinama kafe koje su podsećale na voće.  Na kraju duga  slatkasta voćna završnica pravila je odličan balans sa blagom gorčinom crne belgijske čokolade.

Živeo Prokupac!



                                   Ribeye steak u sosu od čokolade i kafe






Za 4 osobe

Sastojci:

- 800g ribeye steak

- 150g pančete, isecšene na trakice

- 2 šoljice espresso kafe(kafa Kenija spremana u Moka Pot)

- 50g crne belgijske čokolade, dobrog kvaliteta

- 4 čena belog luka

- pola čaše belog vina

- 1 crni luk, isečen na kockice

- 150 ml pavlake za kuvanje

- 3 lovorova lista

- vezica svežeg timijana

- par zrna bibera roze boje

- krupna morska so

- crni biber


Priprema:


1. Beli luk iseći na listiće, pomešati ga sa par kašika maslinovog ulja i dodati lovorov list. Zatim premazati ribeye steak, i ostaviti ga da se marinira na sobnoj temperaturi  u trajanju od 1 sata. U međuvremenu crni luk  koji smo prethodno iseckali na kockice, dinstamo na laganoj vatri dok se ne karamelizuje.


2. Karamelizovani luk ubacimo u blender, dodamo belo vino i sve kratko izblendujemo, dok ne dobijemo fini pire od luka. U većem dobro zagrejanom tiganju, otopimo malo maslaca, pečemo steak sa svake strane po 2 minuta.


3. Izvadimo steak iz tiganja, posolimo i pobiberimo ga, i ostavimo sa strane da se meso odmori.


4. U tiganj dodamo trakice pančete, koje pržimo dok ne dobiju zlatnu boju. Slanini dodamo pire od luka i dinstamo još nekih par minuta.


5. Sada u tiganj dodamo i steak, pavlaku za kuvanje i  mleveni rozi biber, i sve kuvamo dok sos ne počne da ključa.


6. Zatim u tiganj dodamo kafu, čokoladu i sitno seckani timijan, kuvamo do tačke ključanja. Jelo služiti odmah.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe