Za ovaj perfect match odabrao sam vino Rose Ivana Šijački
berba 2014. od sorte grožđa 100% Cabernet Sauvignon iz vinograda Fruškogorskog vinogorja
vinarije Šijački. Porodična vinarija Šijački smeštena je u sremskom selu
Banoštor, koje se nalazi na nekih 25 kilometara od Novog Sada, u opštini
Beočin. Vinarija proizvodi oko 50000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada
sa oko 11 hektara vinograda na severnim obroncima Fruške gore gde se prepliću
redovi Italijanskog rizlinga, Rajnskog rizlinga, Chardonnay, Cabernet Sauvignon
i Merlot. Sami vinogradi nalaze se u ataru sela Banoštor, za koji se od davnina
znalo de je bogomdan za uzgoj loze. Geografski položaj Banoštora odlikuje se
specijalnom mikroklimom usled interakcije blagih padina Fruške gore i
neposredne blizine Dunava. Osim povoljnih nadmorskih visina i vazdušnih
strujanja, sama površina reke deluje kao ogledalo koje reflektuje sunčeve zrake,
zbog čega su banoštorski vinogradi osvetljeni suncem duže nego u bilo kom
drugom području.
Vino je boje malina, na nosu dominiraju mirisi svežih jagoda
koji su se stapali sa mirisima jagoda u salati. U ustima lepršavo i
osvežavajuće, vibrantne kiseline pravile su savršen balans sa mesom puževa
bogatog belančevinama, blagom kiselinom aćeta balsamica i slatkim jagodama.
Duga slatka voćna završnica sa blagom gorčinom u aftertejstu bila je idealana
pratilac ukusnih jagoda i prijatne gorčine koja je dolazila od spanaća i
rukole.
Za ovo savršeno uparivanje vina i hrane, moram da se
zahvalim Ivani Šijački glavnom tehnologu vinarije Šijački, kod koje sam prvi
put probao ovu salatu uparenu sa vinom. Ideja da se puževi poznati kao
veliki delikates upotrebe za ovo jelo je bio pun pogodak, a meni
inspiracija za ovaj perfect match.
Za 2 osobe
Sastojci:
- 24 vinogradarska puža
- krupna so
- vinsko sirće
- 2 kašike krupne morske soli
- 1-2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 vezica zeleni za supu
- 1 litar belog vina
- 2 litra vode
- 200 g svežih jagoda
- 2 kašike aceto balsamico
- 2 kašike maslinovog ulja
- mešana salata: baby spanać, rukola, matovilac, zelena salata
Priprema:
1. Puževe treba ostaviti u prozračnoj, najbolje mrežastoj vreći obešenoj na vetrovitom mestu da bi se čistili. Odnosno treba da stoje par dana da bi im se organizam očistio od trava koje su jeli, neka vrsta „posta“.
2. Nakon „posta“ puževe staviti u veću količinu hladne vode i trljati četkom dok se sva zemlja sa njih ne skine. Zatim ih oprati u više voda i skinuti nožem belu mebranu koja se pojavila na kućici za vreme „posta. Staviti ih u veliki lonac i naliti hladnom vodom da ogreznu. Dodati dve kašike krupne morske soli i jednu čašu vinskog sirćeta i ostaviti da odstoje 2-3 sata, povremeno mešajući.
3. So i sirće će izvući iz puževa svu njihovu sluz. Nakon 3 sata oprati ih ponovo u nekoliko voda. Ovako očišćeni i pripremljeni puževi pojaviće se na svom ulazu čisti i bez ikakvog traga sluzi. Vratiti ih u lonac naliti sa 1 litrom vina, 2 litre hladne vode, dodati dve kašike krupne soli, 2 krupno sečene šargarepe, 2 dve manje glavice crnog luka isečenog na pola, 2 čena belog luka u komadu, 1 vezicu zeleni za supu i kuvati na laganoj vatri oko 4 sata. Kuvane puževe ocediti, povaditi iz kućica iglom za heklanje ona je najbolja za to zbog kukice na vrhu, odmah odbaciti crni deo koji se nalazi na jednom kraju puža, meso ostaviti sa strane.
4. Jagode očistiti od peteljki, oprati, i narezati na četvrtine. Pomešati u dubljoj posudi jagode, meso puževa i salatu, dodati aceto balsamico i maslinovo ulje, sve lagano izmešati i servirati na tanjiru.
Коментари
Постави коментар