Пређи на главни садржај

Salata od puževa i jagoda versus Rose Šijački

Za ovaj perfect match odabrao sam vino Rose Ivana Šijački berba 2014. od sorte grožđa 100% Cabernet Sauvignon iz vinograda Fruškogorskog vinogorja vinarije Šijački. Porodična vinarija Šijački smeštena je u sremskom selu Banoštor, koje se nalazi na nekih 25 kilometara od Novog Sada, u opštini Beočin. Vinarija proizvodi oko 50000 litara vina od grožđa iz sopstvenih zasada sa oko 11 hektara vinograda na severnim obroncima Fruške gore gde se prepliću redovi Italijanskog rizlinga, Rajnskog rizlinga, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot. Sami vinogradi nalaze se u ataru sela Banoštor, za koji se od davnina znalo de je bogomdan za uzgoj loze. Geografski položaj Banoštora odlikuje se specijalnom mikroklimom usled interakcije blagih padina Fruške gore i neposredne blizine Dunava. Osim povoljnih nadmorskih visina i vazdušnih strujanja, sama površina reke deluje kao ogledalo koje reflektuje sunčeve zrake, zbog čega su banoštorski vinogradi osvetljeni suncem duže nego u bilo kom drugom području.
Vino je boje malina, na nosu dominiraju mirisi svežih jagoda koji su se stapali sa mirisima jagoda u salati. U ustima lepršavo i osvežavajuće, vibrantne kiseline pravile su savršen balans sa mesom puževa bogatog belančevinama, blagom kiselinom aćeta balsamica i slatkim jagodama. Duga slatka voćna završnica sa blagom gorčinom u aftertejstu bila je idealana pratilac ukusnih jagoda i prijatne gorčine koja je dolazila od spanaća i rukole.

Za ovo savršeno uparivanje vina i hrane, moram da se zahvalim Ivani Šijački glavnom tehnologu vinarije Šijački, kod koje sam prvi put probao ovu salatu uparenu sa vinom.  Ideja da se puževi poznati kao veliki delikates upotrebe za ovo jelo je bio pun pogodak, a meni  inspiracija za ovaj perfect match.


                                    SALATA OD MESA PUŽEVA I JAGODA

Za 2 osobe
Sastojci:
- 24 vinogradarska puža
- krupna so
- vinsko sirće
- 2 kašike krupne morske soli
- 1-2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 vezica zeleni za supu
- 1 litar belog vina
- 2 litra vode
- 200 g svežih jagoda
- 2 kašike aceto balsamico
- 2 kašike maslinovog ulja
- mešana salata: baby spanać, rukola, matovilac, zelena salata


Priprema:

1. Puževe treba ostaviti u prozračnoj, najbolje mrežastoj vreći obešenoj na vetrovitom mestu da bi se čistili. Odnosno treba da stoje par dana da bi im se organizam očistio od trava koje su jeli, neka vrsta „posta“.
2. Nakon „posta“ puževe staviti u veću količinu hladne vode i trljati četkom dok se sva zemlja sa njih ne skine. Zatim ih oprati u više voda i skinuti nožem belu mebranu koja se pojavila na kućici za vreme „posta. Staviti ih u veliki lonac i naliti hladnom vodom da ogreznu. Dodati dve kašike krupne morske soli i jednu čašu vinskog sirćeta i ostaviti da odstoje 2-3 sata, povremeno mešajući.
3. So i sirće će izvući iz puževa svu njihovu sluz. Nakon 3 sata oprati ih ponovo u nekoliko voda. Ovako očišćeni i pripremljeni puževi pojaviće se na svom ulazu čisti i bez ikakvog traga sluzi. Vratiti ih u lonac naliti sa 1 litrom vina, 2 litre hladne vode, dodati dve kašike krupne soli, 2 krupno sečene šargarepe, 2 dve manje glavice crnog luka isečenog na pola, 2 čena belog luka u komadu, 1 vezicu zeleni za supu i kuvati na laganoj vatri oko 4 sata. Kuvane puževe ocediti, povaditi iz kućica iglom za heklanje ona je najbolja za to zbog kukice na vrhu, odmah odbaciti crni deo koji se nalazi na jednom kraju puža, meso ostaviti sa strane.
4. Jagode očistiti od peteljki, oprati, i narezati  na četvrtine. Pomešati u dubljoj posudi jagode, meso puževa i salatu, dodati aceto balsamico i maslinovo ulje, sve lagano izmešati i servirati na tanjiru.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe