Da smo naručili ovo jelo u Japanu perfect match bio bio sake ja sam ipak odlučio da to malo promenimo i savršen par potražimo u nekom našem vinu.
Vino koje sam odabrao da prati ovo jelo japanske kuhinje je Terasa 2012. od sorte grožđa Chardonnay 100 %, vinarije Matalj iz Negotina, Srbija.
Kombinacija različitih ukusa i začina koji dominiraju u ovom jelu učinili su moj izbor Terase sasvim opravdanim jer je vino bilo savršen pratilac.
Izrazito voćnog karaktera, slatkasto i sa začinskim notama pratilo je slatkoću sosa i soba testeninu. Vibrantne kiseline i visoki alkoholi idealno upareni sa poširanim lososom i kiselinama koje su dolazile od limete, a opet sa druge strane meka završnica u kojem je vino bilo mineralno i sa ukusima vanile činila je odličan spoj sa pečenim cvetovima brokolija i poširanim lososom.
Vino koje sam odabrao da prati ovo jelo japanske kuhinje je Terasa 2012. od sorte grožđa Chardonnay 100 %, vinarije Matalj iz Negotina, Srbija.
Kombinacija različitih ukusa i začina koji dominiraju u ovom jelu učinili su moj izbor Terase sasvim opravdanim jer je vino bilo savršen pratilac.
Izrazito voćnog karaktera, slatkasto i sa začinskim notama pratilo je slatkoću sosa i soba testeninu. Vibrantne kiseline i visoki alkoholi idealno upareni sa poširanim lososom i kiselinama koje su dolazile od limete, a opet sa druge strane meka završnica u kojem je vino bilo mineralno i sa ukusima vanile činila je odličan spoj sa pečenim cvetovima brokolija i poširanim lososom.
Soba testenina sa lososom poširanom u zelenom čaju
za
dve osobe
Sastojci
:
-300 g
svežeg fileta lososa
-3
kašike susamovog ulja
-2
kašike tahinija
-2
kašike meda
-rendana
kora od 1 limete
-sok od
1 limete
-3
kašike soja sosa
-Svež
đumbir dužine 5 cm oljušten i izrendan
-1
brokoli
-2
kašike maslinovog ulja
-1 čen
belog luka, sitno iscekan
-krupna
morska so
-biber
-2
kesice zelenog čaja
-50 ml
Mirina ( slatko vino od pirinča )
-200 g
Soba noodles ( japanska testenina od heljde )
-2 mlada
luka, sitno seckana
-1
vezica svežeg korijandera, sitno seckana
-1
kašikica susama
Priprema
:
1.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
2.
Pomešati zajedno u maloj posudi: susamovo ulje, med, tahini, sok od limete,
koru od limete i đumbir, mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne
dobije fini sos.
3. Od
stabla brokolija odvojiti cvetove, ubaciti ih u dublju posudu, dodati maslinovo
ulje i so. Dobro promešati i prebaciti cvetove brokolija u pleh na koji smo
prethodno stavili papir za pečenje. Ubaciti u rernu i peći 15 minuta.
4. U
tiganj sipati 250 ml vode, pustiti da voda proključa, smanjiti temperaturu,
dodati kesice čaja i biber, nakon 3 minuta izvaditi kesice čaja i dodati Mirin.
5. U
tiganj dodati filet lososa tako da koža bude okrenuta ka dnu tiganja, poklopiti
tiganj i poširati 8 minuta.
6.
Prebaciti poširani losos na tanjir, odvojiti kožu, iseći ga na manje komade i
čuvati na toplom mestu do početka serviranja.
7.
Skuvati soba testeninu u puno slane ključale vode, vreme kuvanja videti na
pakovanju. Procediti testeninu i prebaciti je u duboku posudu.
8.
Pečene cvetove brokolija dodati testenini, ubaciti mladi luk i sos, dobro
promešati.
9. U
tanjir za serviranje prebaciti testeninu, na vrh staviti komade lososa, posuti
sitno seckanim korijanderom i susamom.
Коментари
Постави коментар