Пређи на главни садржај

Chefs' Stage International Gastronomy & Hospitality Congres Šibenik 19-20.03.2018.


Chefs’ Stage je kongres na kojem će se polemizirati o kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u svijetu gastronomije ali i uživati u dobroj hrani, domaćim namirnicama i ugodnoj atmosferi.

Ideja o organizaciji kongresa rodila se prije gotovo tri godine kada je chef i vlasnik šibenskog restorana Pelegrini Rudolf Štefan govorio Luciji Bilandžić i Hrvoju Petriću o potrebi ovakvog događaja u svrhu promicanja gastronomije, poticanja dijaloga na temu gastronomskog nasljeđa, definiranja vizije kamo želimo ići, ali i problema koji prate ugostiteljsku scenu u našoj regiji ali najvažnije - o stvaranju platforme koja će služiti za razmjenu iskustava, druženje i edukaciju.

Rudolf Štefan
Nevjerojatno je da ova regija kojoj turizam i ugostiteljstvo imaju veliki značaj u BDP-u te uz obilje prirodnih ljepota i kvalitetnih namirnica, ne uspijeva doprijeti do turista orijentiranih prema gastronomiji niti zainteresirati goste više platežne moći koji putuju radi uživanja u bogatoj i visokoj gastronomskoj ponudi. Fantastičan uspjeh Ane Roš dokaz je da je to moguće ali nju bi trebali pratiti i ostali kuhari i restorani te iskoristiti pozornost svjetske javnosti.

U Hrvatskoj je tako Rudolf Štefan već dvije godine za redom proglašen najboljim chefom u Hrvatskoj a njegov restoran Pelegrini tri godine zaredom najboljim restoranom Hrvatske. Njegova je želja potaknuti i ostale restoratere da ulažu više u edukaciju svojeg osoblja, da prate svjetske trendove no uvijek ostanu fokusirani na lokalitet na kojem se nalaze i namirnice koje ih okružuju, da što bliže surađuju sa malim proizvođačima te da pokažu svijetu kako se ova regija ima čime ponositi.

Istina je da su naši ugostitelji opterećeni brojnim porezima, a javlja se i problem kontinuirane opskrbe kvalitetnim namirnicama od domaćih malih proizvođača, svjedočimo manjku educiranog osoblja. Bez obzira na sve teškoće čini mi se da nedostaje jasna vizija u kojem smjeru se trebamo razvijati te kako i zašto ulagati u kvalitetu svoje usluge. Ovo su tek neki od razloga zašto smo odlučili organizirati ovako zahtjevan i ambiciozan projekt.

U goste smo pozvali eminentna imena sa svjetske gastronomske scene.

Od New Yorka do Kine, Rusije, Turske, Italije, Austrije, Njemačke, Portugala, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske, Španjolske, Slovenije te nama svakako važnih kolega iz Srbije.
Anu Roš smo prvu pitali želi li sudjelovati i daje li nam potporu što je oduševljeno prihvatila te smo ponosni da je postala naš prvi ambasador kongresa.
Andrej Simić
Stefan Barca
Andreja Simića Stefana Barcu iz Srbije zapazili smo na San Pellegrino Young chef takmičenjima gdje su pokazali izniman talent i kreativnost. Andrej sada vodi Bistro Grad Hometown Food a Stefan Rustic Gastro Pub, oba u Beogradu. Drago nam je da su prihvatili naš poziv. Na kongresu će zajedno sa popularnim ruskim chefom Anatolyjem Kazakovim iz restorana Selfie (88. na World’s 50 Best) održati masterclass o pastrvama i jeguljama na predivnoj lokaciji Nacionalnog parka Krka te sudjelovati na gala večerama i društvu vrhunskih chefova.

Chef Luka Košir iz slovenske Brunarice Grič sudjelovat će na gala večeri ali i na masterclassu o patkama sa svojim kolegom Peterom Blombergssonom.

Antonio Begonja bio je dugogodišnji General Manager restorana Per Se u New Yorku (3* Michelin) i aktivno se uključio u projekt od samog početka.
Svoj dolazak potvrdio je i Miroslav Uskoković - pastry chef legendarnog The Gramercy Tavern (1* Michelin), koji je svojedobno bio uvršten u Top 10 Pastry chef in America for 2015 po izboru Dessert Professional magazinea, inače rođen i odrastao u Vrbasu.
Iz NY također dolazi zvijezda zdrave bistronomije Julia Jaksic, chefica koja trenutno uspješno istovremeno vodi bistroe u NYC, Miamiju i Singapuru.
Iznimna nam je čast hrvatsku publiku upoznati i sa chefom Sebastianom Frankom iz berlinskog restorana Horvath (2* Michelin) koji je prije nekoliko dana proglašen najboljim europskim chefom za 2018. na Madrid Fusiónu. Manifest nove njemačke kuhinje kojeg je Frank nedavno objavio s kolegama vrlo je sličan našem manifestu i biti će zanimljivo slušati ga u Šibeniku.
Tu je i odlični turski chef Maksut Askar iz istanbulskog restorana Neolokal, mnogima poznat iz kulinarskih emisija na 24 Kitchen ili iz dokumentarnog filma The Turkish Way u kojem uz braću Roca iz El Celler de Can Roca obilazi i promovira izvrsnost turskih namirnica.

U programu sudjeluje niz mladih i iznimno talentiranih chefova poput kreativnog Olivera Pirasa iz talijanskog restorana AGA (1* Michelin), portugalac Pedro Pena Bastos, iz švicarskih Alpa Sven Wassmer iz restorana 7132 Silver (2** Michelin), zatim Giulio Terrinoni iz restorana Per Me (1* Michelin) u Rimu, braća Christian i Manuel Costardi (1* Michelin), te chefovi iz Nizozemske, Austrije, Velike Britanije, Španjolske, Kine.

Ponosni smo da nam dolazi legenda londonske fine dining scene – dugogodišnji GM i maître d’ restorana Le Gavroche - Silvano Giraldin. Tu je i Enrico Vignoli iz Osterie Francescane (3*** Michelin), jedan od pokretača odličnog Postrivoro projekta koji će se isto predstaviti na kongresu.

Iznimno je važno da se za ovaj projekt čuje van granica naše regije pa smo puno truda uložili kako bismo na kongres doveli i vodeće novinare koji pokrivaju područja gastronomije i putovanja.

Ovo je samo dio zvučnih imena iz svijeta gastronomije svojim će sudjelovanjem pozicionirati Chefs’ Stage u regionalnog lidera koji kreira gastronomske trendove.  Naravno, u projekt su aktivno uključeni i brojni hrvatski chefovi, sommelieri, voditelji restorana, hotelijeri, novinari, te svi oni koji čine ugostiteljsku scenu.

Program je objavljen na našoj web stranici http://chefsstage.com/ early bird karte su još uvijek u prodaji. Kongres će se održavati na nekoliko atraktivnih lokacija. U prostorima Hotela Amadria Park u novom Konvencijskom centru Šibenik održavati će se panel diskusije te mali market s namirnicama nalih proizvođača. Masterclassovi se održavaju na više lokacija Nacionalnog parka Krka, po lokalnim otočićima, šibenskim tvrđavama a gala večere na boutique cruiseru, tvrđavi Barone, restoranu Pelegrini te u vinariji Bibich u Skradinu.

Dva dana prije kongresa organiziramo i “Talent & press trip” za internacionalne chefove i novinare kako bi ih bolje upoznali s prirodnim ljepotama, namirnicama i gastronomskim nasljeđem ove regije.

Svi ste dobrodošli!
                                                                                                                                                         Hrvoje Petrić

Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe