Пређи на главни садржај

NOVOSADSKI SALON VINA 2018.


Pred nama je zaista sjajan vikend u Novom Sadu, konačno smo uz Beograd i Kragujevac dobili i svoj Novosadski salon vina. Prvi po redu koji po svom pratećem programu pretenduje da postane jedan od najvažnijih vinskih manifestacija u Srbiji i regionu.
Ekipa Wine Identitiy-a i veb portala Vino&Fino se svojski potrudila da Novosadski salon vina obiluje zanimljivim vinskim radionicama i jednim sjajnim masterklasom Chardonnay – Power of diversity  predavača Rod Smita. Poreklom iz Engleske i mestom prebivališta u Francuskoj, Rod je  vlasnik titule Master of Wine,  i  jedan  je od vodećih svetskih vinskih edukatora ujedno i  vlasnik Riviera Wine Academy u Provansi. Rod Smit  će pokušati da nam odgovori na pitanje: Da li ima mesta na svetskoj vinskoj sceni  za srpsku šardone?
Program radionica i masterklasova možete pogledati ovde.
Što se tiče izlagača biće ih ukupno 90,  biće vinarije iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske i Turske. Lepo je videti na okupu i sve fruškogorske vinarije, jedino mi je žao što sa severa uz Zvonka Bogdana i Dibonisa nema Oskara Maurera.
Ali zato je tu njegov učenik Đorđe Bikicki, mladi vinar sa Fruške gore starstveni  ljubitelj  prirodnih vina, čiju radionicu bih obavezno preporučio da posetite. 
Naravno da ne zaboravim i radionicu  o orange wine ili amber wine , vinima iz amfore vinarije Kovačević.
Novosadski salon vina se održava od 20 - 21 . 04 . 2018.  u hotelu Park, dnevna ulaznica je 1 000 dinara, a rezervacije masterklasa i pojedinih radionica  takođe po ceni od 1 000 dinara možete kupiti preko GigsTix-a. Sve ostale radionice su besplatne i možete ih rezervisati putem emaila salonvinans@gmail.com.
Na kraju moram da napomenem da će svaki posetilac uživati u božanskom nektaru iz najfinijih  vinskih čaša poznatog austrijskog proizvođača Riedel sa tradicijom dugom 250. godina. Čaše će se dobijati na licu mesta uz povratnu kauciju od 500 dinara.
Vidimo se na salonu i živeli!






Коментари

Популарни постови са овог блога

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe